Preskoči na glavni sadržaj
Dijete
UN dijeta
17.11.2006

90-dnevna dijeta (ili dijeta kod nas poznata pod imenom UN dijeta ili dijeta Ujedinjenih naroda) vrlo je popularna, prvenstveno zbog toga jer daje vrlo dobre rezultate. Cilj ove dijete nije samo skidanje viška kilograma već i promjena metabolizma, čime se isključuje mogućnost brzog vraćanja kilograma. Upravo iz tog razloga je izvorni naziv ove dijete UN DIET, što bi u prijevodu značilo ne-dijeta, s obzirom da ova "dijeta" treba asocirati na pravilan način prehrane, a ne izgladnjivanje, na što se odmah pomisli.

Dijeta traje 90 dana i u tom periodu možete smršavjeti 18-25 kg. Ako želite skinuti manje kilograma, samo ranije prekinite dijetu.

Dijeta se sastoji od četiri dana – proteinskog, škrobnog, ugljikohidratnog i voćnog dana, a čijeg redoslijeda se morate strogo pridržavati.

Doručak: kroz svih 90 dana doručak je isti – voće u paru (2 jabuke, 2 naranče, 2 kruške, i sl.) ili 2 šake sitnog voća kao što su šljive, trešnje, borovnice i dr.

PRVI DAN – PROTEINSKI DAN:

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata u neograničenoj količini. Meso možete zamijeniti sa istom količinom (tri) kuhanih ili pečenih jaja.
Ovaj dan su dopušteni sir i mlijeko.
Nakon ručka obavezno popijte 2 dcl juhe (bistre juhe, bez tjestenine)

Večera: isto kao i ručak, samo bez juhe. Ono što ste ručali, morate i večerati, dakle ako ste jeli meso, isto ćete i večerati, a ako ste jeli jaja, za večer uzmite isto jaja.

DRUGI DAN – ŠKROBNI DAN

Ručak: možete uzeti grah, grašak, mahune, rižu, krumpir i sl. obavezno kuhano uz dodatak svih začina radi okusa (sol, papar, vegeta, koncentrat rajčice i sl.)
Uz to možete uzeti jednu šnitu integralnog ili crnog kruha i salatu.

Večera: isto kao i ručak, ali u manjoj količini

TREĆI DAN – UGLJIKOHIDRATNI DAN

Ručak: ručajte bilo koji oblik tijesta uz dodatak začina (kečap, origano, povrće i sl.) U obzir dolazi tjestenina, slano pecivo, pizza vegetariana...

Večera: dva komada torte, ili 3-4 kolača ili 3 kuglice sladoleda i obavezno jedno rebro čokolade za kuhanje.

ČETVRTI DAN – VOĆNI DAN:

Za ručak i večeru uzmite voće.

Tijekom držanja dijete jednom mjesečno trebate uvesti vodeni dan koji obavezno slijedi iza voćnog dana, a nakon njega vam slijedi opet proteinski dan.
Kavu i čaj (po mogućnosti bez šećera) možete piti u neograničenim količinama tijekom svih dana dijete. Možete piti i sokove, ali vodite računa da je u njima što manje šećera.

Poslije završene dijete možete nastaviti sa svojom uobičajenom (normalnom) dijetom, s tim da nastavite još slijedećih 90 dana jesti za doručak voće. Ako u ta slijedeća 3 mjeseca izgubite još 3 kilograma, znači da je došlo do promjene u metabolizmu.
U slučaju potrebe možete ponoviti dijetu, ali tek nakon pauze od 3 mjeseca.

Važne napomene:
· strogo se pridržavajte propisanog rasporeda
· dozvoljeno je promijeniti redoslijed obroka u jednom danu (ručak sa večerom, doručak sa večerom, ali to vam ne smije biti praksa)
· jedite namirnice sa što manje šećera
· namirnice kojima nije ograničena količina u dnevnom jelovniku mogu se jesti u neograničenoj količini
· nikako ne smijete preskakati obroke
· ne smijete jesti između obroka
· umjesto šećera koristite umjetne zaslađivače
· hranu možete začiniti svim željenim začinima
· od masnoća koristite isključivo biljna ulja, po mogućnosti ekstra djevičansko maslinovo ulje
· u što većim količinama jedite sezonske salate, te jedite svježe voće i povrće
· jednom dnevno obavezno pripremite limunadu od jednog limuna koju možete zasladiti umjetnim zaslađivačom ili medom
· dnevno je potrebno popiti minimalno 2 litre tekućine u obliku vode, kave, čajeva, limunada, dijetalnih napitaka i sl.
· nemojte gladovati jer ćete samo usporiti metabolizam, a nećete izgubiti suvišne kilograme
· ne bi bilo loše da jednom dnevno uzmete jednu multivitaminsko- mineralnu tabletu

Više o 90-dnevnoj dijeti možete pročitati u knjizi Breda Hrobat / Mojca Poljanšek :"90-dnevna dijeta"

Imate li pitanja, komentare u vezi dijete...



www.zena.hr
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…