Preskoči na glavni sadržaj

Razni Kolaci-deserti-pite

DESERTI

Pita od smokvi, rogača i brusnica

Sastojci:
Za tijesto: 150 g maslaca, 100 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, malo naribane korice limuna, 300 g pšeničnog glatkog brašna (tip 550), 1/2 vrećice praška za pecivo, 2 jaja, 1 žlica kiselog vrhnja.
Za nadjev: 0,5 l mlijeka, 100 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 120 g pšenične krupice, 125 mljevenog rogača, naribana korica limuna i naranče, 50 g maslaca, 3 jaja, 300 g svježih smokvi ili 75 g marmelade od smokvi (može i marmelada od smokvi s brusnicama), 50-100 g sušenih brusnica.

Priprema: Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom koricom limuna. Naizmjence dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i jaja. Dodajte kiselo vrhnje. Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte kuglu. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji oko 2 sata u hladnjaku. U međuvremenu pripremite nadjev. Zakipite mlijeko u koje ste dodali šećer i vanilin šećer pa dodajte pšeničnu krupicu i kuhajte 2 minute. Skinite s vatre i umiješajte mljeveni rogač s naribanom koricom limuna i naranče te pustite da se malo ohladi. Potom umiješajte maslac i jaja. Izvaljajte tijesto na foliji kako vam se ne bi uhvatilo za podlogu, a gornju površinu tijesta prilikom valjanja povremeno posipajte brašnom. Tijesto razvaljajte na veličinu okruglog kalupa (? 26 cm). Na tijesto rasporedite na ploške narezane svježe smokve (ili razmažite marmeladu od smokava), brusnice i prelijte ih prethodno pripremljenim nadjevom. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Nakon dvadeset minuta izvadite pitu te je ukrasite trakama (od ostataka tijesta za pitu) koje postavljamo u mrežu. Trake od tijesta namažite žumanjkom, vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta.

Krema od šumskog voća

Sastojci:
15 dag borovnica, 5 dag malina, 5 dag šumskih jagoda. Mogu se upotrijebiti različiti omjeri ukoliko nemate jednu vrstu voća.
10 dag šećera
8 listova želatine
4 žumanjka
2 slatka vrhnja
0,1 l mlijeka.

Priprema: Na pari izmiješajte prokuhano mlijeko sa šećerom, vanilijinim šećerom i žumanjcima. Mlakoj smjesi dodajte ocijeđenu želatinu, koju ste 15 minuta močili u hladnoj vodi, dodajte i zgnječeno voće. Kad se smjesa ujednači, dodajte, neprekidno miješajući, tučeno slatko vrhnje. Kremu izlijte u zdjelice.

Tiramisu

Sastojci:
3 jaja
30 dag šećera u prahu
vanilin šečer
litra slabe crne kave
500 g sira Mascarpone
kutija piškota (ovisno o protvanu - mora ih biti za 2 sloja)
500 ml tučenog slatkog vrhnja
pola žličice kakaa.

Priprema: Izmiksajte 2 jaja, šećer i vanilin šećer. Smjesi dodajte Mascrapone sir i dobro sve izmiksajte da postane glatko. U posebnoj posudi izmiksajte tučeno vrhnje u čvrsti šlag. Šlag i Mascrapone smjesu dobro izmiješajte. U kavu močite piškote i slažite ih u protvan. Preko njih premažite polovinu priređene kreme, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umočili u kavu. Završite ostatkom kreme. Posipajte kakaom.

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…