Preskoči na glavni sadržaj

Ribe-Nazivi i kako se spremaju

Svi znamo da je riba idealna za dijetnu prehranu!
Zdrava je i lagana!
Za vrijeme dijete jedino se ne preporuca przena i omrvicena riba.
Puno mi postavljate pitanja o vrsti ribe i kako je spremiti pa cu ovdje dati listu nasuh najpozbatijih ribljih vrsta i kako se spremaju/u kratko/

ARBUN-
jako dobra i ukusna riba,najbolja je u proljece-
Priprema se przena,leso i na brujet

SKARPINA-

Cijenjena riba u hrvata.Najbolja je ljeti i u jesen.Priprema se kuhana/super juhica/,na brujet a moze i przena.Puna je draca pa dobro pazite

INCUN-

Jeftina i jako zdrava riba.Sad joj je vrime!Priprema se na leso,na brujet i kuhan-idealan za dijete jer napravljen s limunom moze trajati nekoliko dana a ima jako malo kalorija!

BUKVA-
Jede se cijelu godinu!Moze se pripremiti przena i na gradele!
Bukve jesti tople

CIPAL-

Ako nije iz luke onda je odlican!
Moze se przit,kuhat na brujet a odlican je s gradela sto je idealno za dijetu

GIRA ili GIRICA

Slatka mala ribica!
Pripremamo je przenu ili na zaru!


KOVAC/SANPIERO/-
Skupa,bijela super ribica za dubok dzep!
Mozemo ga pripremati na sbve nacine leso,przen ili na gradele!

KOMARCA-ORADA
Jako kvalitetna riba!Spada medju najbolje ribe naseg mora!
Odlicna je kuhana ili na zaru!
Ako ste duboka dzepa slobodno je jedite svaki dan!Ukusna i niskokaloricna!

LIST-SVOJ

Jako dobra i ukusna riba.Manju przite a veca moz i na gradele

LUBIN-BRANCIN

Veoma kvalitetna riba ,lovi se cijelu godinu!
Priprema se przen,na leso ili na gradele!

OSLIC-MOL

Obicna jadranska riba.Dosta popularna!
Moze se sprematiMoze se lesat/dobra lagana juhica/,przit a moze se nac i susen za na bakalar!

OVCICA-
Obicna nasa riba,ukusna je przena i kuhana.

PALAMIDA-

Bolja i socnija od tunja/po meni/-
Moze se peci,kuhati i prziti a bogme je super i na zaru!

PAS-

Odlican i ukusan
Priredjuje se na sve nacine!
Mozemo ga kuhat,przit ili bacit na gradele!

LOKARDA-Plavica

Slici skusi ali je losije kvalitete pa i jeftinija!
Bolje da je veca i masnija pa meso nece biti suho kad je bacimo na gradele!

SKUSA-

Kvalitetna riba.Priprema se na gradele a moze i brujet!

SALPA-

Ona je dobra cijele godine!
Pazite dobro joj ocistite drob!
Moze na zaru a moze i kuhana!

SRDELA-
Sto reci o ovoj plavoj ribi,nasoj hraniteljici!
Dobra,zdrava,jeftina-navalite ljudi!
Przite,bacite je na gradele amoze ileso ili na kiselo!

TRLJA-BARBUN

Meni najdraza riba,definitivno moja ljubimica!!
Kad je lijepe ruzicaste boje onda je to ona prava!
Najbolja je przena i sa gradela!
Riba s najfinijim i vrlo specificna okusa!

TUNJ

O ovoj ribi se sve zna.
Moze se kuhat,przit i bacit na zar!

ZUBATAC-

Jako dobra i rijetka riba!
Sampion naseg mora!
Moze se pripremiti na sve poznate nacine

RAZA

Jako ukusna,nema drace-dijeca je vole.
Moze se kuhati i daje super juhu.
Odlicna je i pohana i przena!Jako slatka i socna!

OCADA-USATA

Ukusna,ima je cijele godine i priprema se na sve nacine

UGOR

Dobar i ukusan priprema se na sve poznate nacine!

Ovo je samo dio nasih riba!
Ako sam koju izostavila ja joj se lijepo izvinjavam!

Iz mora su jos super i sve skoljke,rakovi i glavonosci!

Moram naglasiti da se svi glavonosci dakle:lignje,muzgavci i sipe mogu spremati na leso kao salata pa su idealni za dijete!
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …