Preskoči na glavni sadržaj

Burek sa sirom

Znam da se sad svim postenim bosancima dize kosa na glavi,jeeee i ja znam da je burek s mesom a sve ostalo su pite,al evo u cijeloj htvatskoj se udomacio naziv "burek sa sirom" za pitu od sira pa sam i ja tako napisala,da nebude zabune!
Glavno da se zna,to je tradicionalno bosansko jelo sto se i kod nas udomacilo..ma ko nevoli valjat kore..kad si tuzan,kad si ljut ti samo uzmi lazanjur i sve ce opet postat veselo i zabavno!!!
Uf evo sam se dala i u poeziju,a jelo i spravljanje jela jest cista POEZIJA!!!


Goran uziva u dalmatinskoj piti sa sirom


Zvonimir je zapoceo!!!!
evo na tanjuru,izrezano i spremno za papanje
ovo iz jos jednog kuta
gotovo!!Moji unuci mogu navalit!Nema danas skole !
vidi se da sam kore premazala rastopljenim maslacem
tijesto je razvaljano i ja ga motam s nadijevom od sira i vrhnja/bez jaja molim/
treba naglasiti da sam tijesto izradila od bijelog i kukuruznog brasna
kugla tijesta je gotova i sad treba odstajat
pocinje se nazirati oblik
ja radim drvenom zlicom a vi mozete i mikserom
Ovo je sam pocetak
Od ovoga ce nastati pita od sira
Pripremam namirnice za izradu kora

BUREK SA SIROM:

SASTOJCI:

  • Pola kila tankih kora za burek/ili jos bolje napravite ih sami kao sto gore vidite/
  • 1/2 kg svjezeg kravljeg sira
  • 2 salice/za bijelu kavu/ kiselog vrhnja
  • 1/2 kg slanog sira/moze feta ili slicnog/
  • 5 velikih cijelih jaja
  •  1 salica/za bijelu kavu/ mlijeka
  • 1 salica/za bijelu kavu/ biljnog ulja
  • nalo soli
  • pola zlicice secera
SAVJET:Najbolje je punit svjeze rastegnute kore,al ako koristite kupljenje,one su dosta suhe pa ih je potrebno vlaziti,ja ih stavim na masni papir i poskropim mlakom vodom.

PRIPREMA:


Uzmemo oru u velicini tepsije,stavimo je na masni papir,premazemo maslom i punimo gornjom smjesom sira,zarolamo i slazemo u tepsiju,ja dobro maslom namastim tepasiju.
Postupak ponavljajte!
Kad je sve zamotano,prelijte s mjesavinom koju ste napravili od mlijeka,malo ulja i soli.
Stavite peci u ugrijanu pecnicu,oko 180 stupnjeva jedno pola sata!

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …