Preskoči na glavni sadržaj

Recept za fritule-hrvatski recept


Tako dobro mirisu da je steta sto nemogu dodati miris
mozete ih posuti staub secerom,ali ja nisam jer ih moje kcrke vise vole ovako
Lijepe,domace i obicne fritule
Odmah na samom pocetku bih naglasila na svako malo misto,otok i otocic pa i dio mog dragog grada Splita ima drugaciju ricetu za fritule!
Fritule su nasa tradicija,odraz naseg mentaliteta i temperamenta!
Evo kako je moja baka radila fritule!
Mislim da ne postoji jednostavniji nacin a i jos nitko nije odbio jesiti ih!
Neki dan je bio Sv.Duje i napravila sam masu fritula,odnjela ih unucima u skolu i sve se popapalo,a cak su me neki roditelji pitali za recept!
Ja sam bila uvijerena da ih svak zna napraviti,ali ocito jos uvijek ima domacica koje ih jos nisu spravljale-pa za njih i sve vas koji zelite nauciti nesto dobro i tradicionalno evo recepa za fritule kako su ga radile nase bake iz Velog Varosa u Splitu!!

F R I T U L E

Potrebno je:

  1. 1/2 kg. glatkog brasna
  2. 1 kocka svijezeg kvasa
  3. 1 vanilij secer
  4. naribana korica jednog limuna
  5. 1 dcl domace rakije
  6. 4 zlice ulja
  7. 6 zlica secera
  8. saka grozdjica/po zelji/
  9. staub secer za posipanje/po zelji/
  10. 1 lit ulja za przenje
  11. mlake vode koliko popije
Priprema:

  • najprije napraviti kvas da se digne/pravilo-kvas usitniti,dodati zlicu brasna,malo secera i mlake vode,to zamutiti i pustiti da se digne/
  • u posudu najprije staviti brasno,zasoliti,dodati secer
  • sad dodati dignuti kvas i domacu rakiju te ribani limun
  • dodati sol i ulje
  • uz dodavanje mlake vode mijesati rucno ili mikserom
  • tijesto mora biti jako meko i jednolicno,mora raditi mjehure od zraka
  • sad sve ostaviti da se dize a ako volimo grozdjice njih umijesati s brasnom i dodati smijesi/mozete dodati i sjeckane orahe,bademe ili ljesnjake/
  • kad se tijesto digne raditi uz pomoc ruke i male nauljene zlicice okruglice koje przimo u vrucem ulju
  • gledajte da ulje bude dobro ugrijano ali ne prevrelo da fritulr ne crne
  • isto tako ulje mora biti duboko a ne plitko pa se fritule onda ne mogu okretati pri przenju!
  • Tople po zelji posuti stub secerom
1 komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…