Preskoči na glavni sadržaj

Recepti za Kolace by Andrea

Keksi s anisom


SASTOJCI
250 g bašna
75 g šećera
125 g maslaca
10 g anaisa u zrnu
1 vanilin šećer
1 ravna žličica
praška za pecivo
1 jaje
1 žličica ruma
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli


POSTUPAK
  1. Brašno prosijati u posudu te izmiješati s praškom za pecivo, vanilin šećrom, šećerom i prstohvatom soli.
  2. Dodajte omekšali maslac narezan na male komade i jedno jaje.
  3. Zatim dodajet sjemenke anisa, žličicu ruma i maslinovog ulja.
  4. Sve miješamo miksorom nastavkom za miješanje dok se sastojci ne povežu.
  5. Smjesu prebaciti na dobro pobrašnjenu radnu površinu i umijesiti tijesto.
  6. Oblikujte tijesto u kuglu, obložite ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru na sat vremena.
  7. Tijesto razvaljajte u pravilni oblik na neki 5 mm debljine.
  8. Pomoću nazubljenog kotačića izrezujte jednake komade.
  9. Svaki komad nabodite malo vilicom.
  10. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-15 minuta.
  11. Kad se keksi ohlade posipajte ih šećerom u prahu.
NAPOMENA
Ovaj recept sam pronašla pod nazivom "Rustikalni keksi" u Enciklopediji mediteranske kuhinje 13. Kolači, međutim u nekoliko pokušaja pravljenja keksi mi po tom receptu nikad nisu dobro ispali. Ovo je moja potpuno izmjenjena verzija recepta i jedino zajedničko s originlam je anis i maslinovo ulje.

2008. lipanj 15

Torta od mrkve sa sirom


SASTOJCI

3 šalice brašna
1 šalica smeđeg šećera
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
prstohvat soli

2 šalice ribane mrkve
1 šalica krupno mljevenih badema
1 šalica sitno nasjeckanog anansa iz konzerve
1/2 šalice soka od ananasa
1/2 šalice kokosa
1 šalica ulja
3 jaja

za kremu

500 g posnog sira
100 g smeđeg šećera (fino mljevenog)
1 bubon vanilin šećer


POSTUPAK

  1. Izmiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer, sol i cimet).
  2. Dodajte ribanu mrkvu, ananas, sok od ananasa i ulje te sve dobro promiješajte.
  3. Jaja lagano umutite te ih dodajte smjesi od mrkve.
  4. Dodajte bademe i kokos.
  5. Sve dobro izmiksajte dok se svi sastojci ne prožmu.
  6. Kalup za torte (moje je 28cm) obložite papirom za pečenje i u njega izlijte smjesu.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 60 minuta.
Za kremu
  1. Smeđi sećer sameljite u mlincu za kavau da dobijete fini prah.
  2. Posni sir izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu.
Postupak
  1. Kolač od mrkve izvadite iz kalupa i prerezite vodoravno na dvije ili tri jednake kore.
  2. Slažite tortu tako da prvo stavite koru koju premažete kremom.
  3. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore te premažite cijelu tortu preostalom kremom.
  4. Obod torte možete ukrasiti i sitno sjeckanim bademima
  5. Tortu poslužite dobro ohlađenu.
NAPOMENA

Ja sam recept dobila u ovom obliku bez napomene koliko iznosi jedna šalica. Ja sam koristila onu od 250 ml i rezultata je dobar.
Ja sam kolač pokušala prerezati na tri kore no biskvit je dosta vlažan i mekan pa sam imala malih poteškoća u tome. :) Toplo preporučam rezanje na dvije deblje kore.

2008. travanj 02

Souffle

Večeras sam se malo eksperimentirala u kuhinji. Na malom uzorku sam napravila souffle. Ovo je bilo samo za probu ali rezultat me više nego ugodno iznenadio.












Sve što trebate je: 1 jaje, 1 žlica brašna, 1 žlicu kaka, 2 žlice soka od naranče, žlica šećera, žlićica
likera po želji, 20 g maslaca...
Sve sam sastojke izmiješala sa žumanjkom, a odvojeno sam umijesila bjelanjak u čvrsti snijeg.
Bjelanjak sam lagano umiješala žlicom u smijesu žumanjka i pekla u pećnici oko 15 minuta.

Eto to je to. Sad sam jako nabrijana na ovu vrstu slastice i ćim napravim normalnu količnu stiže i recept! :) :) :)

2008. ožujak 25

Muffins s brusnicama


SASTOJCI
250 g brašna
70 g šećera

70 g brusnica
2 banane
50 ml mlijeka
50 g maslaca
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 naranča (korica)
žlica ruma
prstohvat soli





POSTUPAK
  1. Brusnice stavite u zdjelicu namočite ih jednom žlicom ruma.
  2. Banane gnječite vilicom te im dodajte šećer, vanilin šećer i koricu naranče. Sve dobro izmiješajte mikserom.
  3. Dodajte mlijeko i maslac sobne temperature te nastavite miješati mikserom.
  4. Brašno izmiješajte s praškom za pecivo, te ga pomalo dodajite smjesi banana miješajući mikserom.
  5. Dodajte i prstohvat soli.
  6. Na kraju dodajte brusnice. Brusnice lagano umiješajte žlicom ili mikserom na najmanjoj brzini.
  7. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i svaku napunite do vrha smjesom.
  8. Muffine pecite u zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva.
NAPOMENA

Ova smjesa je dostatna za 12 muffina.


foto by Busy


foto by Brusy

2008. ožujak 23

Sirnica


SASTOJCI

500 g glatkog brašna
100 g šećera
125 g maslaca
3 jaja (2 žumanjka i 1 cijelo jaje)

1 naranča (sok i korica)
1/2 limuna (samokorica)
1 svježi kvasac
1 žlica rum
par kapi kruškovca
1 žumanjak za premazivanje
šećer u kocki za ukrašavanje
malo mlijeka



POSTUPAK

  1. Kvasac razmrvite i pomiješajte ga sa žličicom šećera, barašnom i malo toplog mlijeka. Ostavite ga na toplom mijestu dok ne udvostruči volumen.
  2. Prosijte brašno te u sredini brašna napravite udubinu.
  3. U udubinu u brašnu stavite nadošli kvasac, maslac, šećer, jaja, sok od naranče, korice limuna i naranče te rum i kruškovac. Sve energično zamijesite drvenom kuhačom.
  4. Kad se sastojci dobro povežu prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama zamijesite glatko tijesto.
  5. Tijesto stavite u posudu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mjestu barem pola sata. Tijesto treba udvostručiti volumen.
  6. Premijesite tijesto i oblikujte ga u pogaču - sirnicu. Sirnicu prebacite u lim za pečenje koji ste prije toga prekrili papiom za pečenje. Ostavit pogaču još narednih pola sata na toplom mjestu.
  7. Kad se sirnica udvostučila škarama je oprezno zarežite u obliku slova "T".
  8. Žumanjak razmutite s par kapi vode i tom smjesom premažite sirnicu.
  9. Šećer u kocki narežite u grblje manje komade i njime posipajte sirnicu.
  10. Sirnicu pecite u predhodno zagrijanoj pećnici pri 170 stupnjeva oko 45 min. Vodite račun prilikom pečenja da vam korica ne zagori te dužinu pečenja prilagodite svojoj pećnici.




NAPOMENA

Ovo je recept za sirnicu moje mame koji je u originalu znato veći od moga (2 kg brašna, 12 jaja...). Ja sam recept prilagodila količinski za manje osoba, iako uz ove količine sirnica ispadne poprilično velika.

2008. ožujak 19

Ružice


SASTOJCI

za tijesto:
400 g glatkog brašna
200 g posnog kravljeg sira
100 g šećera
1 jaje
1 + 1/2 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
8 žlica ulja
6 žlica mlijeka

za nadjev:
200g kokosovog brašna
4 žlice kaka u prahu
50 g šećera
2-3 dcl mlijeka
1 žlica ruma

ukrašavanje:
šećer u prahu


POSTUPAK

tijesto:
  1. Promiješajte brašno s praškom za pecivo.
  2. Dodajte sir, šećer, mlijeko, ulje, jajae, vanilin šećer te sve dobro izmiješajte mikserom il drvenom kuhačom.
  3. Kad se sastojci spoje prebacite tijesto na dobro pobrašnjenu adnu površinu i umijesite ga u deblju kobasicu.
  4. Razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine cca. 45x50 cm.
  5. Pripremite nadjev kojim ćete premazati pravokutnik od tijesta.
  6. Savijte tijesto u oladu.
  7. Narežite roladu 15-16 komada.
  8. Kalup za torte (26 cm) s obručem na oprugu namastite te u njega posložite narezane komade. Ostavite prostora između svakog komada jer će tijekom pečenja oni nabujati.
  9. Pecite u pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva.

nadjev:

  1. Mlijeko zagrijte.
  2. Promiješajte kako u prahu sa šećerom i kokosovim brašnom te polagano dodajite mlijeko. Ne dodajite odmah svo mlijeko već po potrebi. Smjesa treba biti dovoljno rijetka da se može mazati.
  3. Dodajte u nadjev po želji i jednu žlicu ruma.

ukrašavanje:

Kada je kolač pećen po želji ga možete posipati šećerom u prahu.

2008. ožujak 17

Keksi s lješnjacima i cimetom



SASTOJCI

220 g glatkog brašna
75 g šećera
125 g maslaca
1 vrećica vanilin šećera
1 žlićica praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
60 - 70 g mljevenih lješnjaka
2 žlićice cimeta
2 klinčića

ZA UKRAŠAVANJE I POVEZIVANJE

pekmez od šljiva
šećer u prahu
čokolada u prahu

POSTUPAK
  1. Promiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
  2. Lješnjake, dvije žlice cimeta i klinčiće sameljite u mlinčiću ili blenderu te ih dodajte brašnu.
  3. Brašnu dodajte i maslac omekšan na sobnoj temperaturi ta jedno jaje. Sve dobro izmiješajte.
  4. Na radnoj površini koju ste obilato posipali brašnom umijesite tijesto i formirajte ga u kuglu. Ako se tijesto lijepi dodajte još malo brašna.
  5. Kuglu tijesta omotajte u prozirno foliju i ostavite ga u hladnjaku jedan sat.
  6. Razvaljaj te tijesto na debljinu 0,5 cm te izrezujte razne oblike (srca, krugove...).
  7. Keksiće stavite na tepsiju koju ste prthodno obložili papirom za pečenje i pecite ih u pećnici zagrijanoj pri 180 stupnjeva.
  8. Kekse pecite desetak minuta.
  9. Kad se keksi ohlade premažite ih pekmezom te ih spajajte po dva.
  10. Na kraju ih prema želji ukrasite šećerom u prahu ili čokoladom u prahu.


2008. ožujak 14

Muffini s nadjevom od sira

SASTOJCI

250 g brašna

100 g šećera

50 g maslaca

1 dcl mlijeka

2 velike žlice kaka

2 male žlice instant kave

1 vreićica praška za pecivo

1 vanilin šećer

2 jaja

2 velike žlice kiselog vrhnja

Prstohvat soli

Za nadjev

100 g svježeg posnog sira

20 g šećera

1 vanilin šećer


POSTUPAK

  1. Brašnu kojem ste prethodno dodali prašak za pecivo dodajte jaja, mlijeko, vrhnje i maslac te sve dobro izmiksajte.
  2. Kada smjesta postane ujednačena dodajte joj šećer, vanilin šećer, kakao, kavu te prstohvat soli. Sve još dobro izmiksajte.
  3. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i u svaku sipajte smjesu do pola.
  4. Na svaki muffin stavite žlićicu nadjeva.
  5. Prekrijte muffine ostatkom smjese
  6. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pi 180 stupnjeva oko 30 minuta.

NADJEV

  1. Mikserom dobro izrdite svježi posni sir sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete kremstu smjesu.

NAPOMENA

Ova smjesa je dostatna za 12 muffina.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…