ponedjeljak, 13. listopada 2008.

Doboš Torta

Doboš Torta

Tijesto: 6 jaja
18 dag šećera
18 dag brašna

Krema: 4 jaja
25 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag čokolade za
kuhanje
25 dag maslaca

Karamel preljev:
20 dag šećer
2 dag maslaca
2 žlice limunova soka
6 žlica vode

Priprema tijesta: Žumanjke, bjelanjke i šećer pjenasto umuti, dodaj brašno. Tijesto podjeli na približno 6 jednakih listova (prmjera oko 25 cm), na namještenom limu oko 15 minuta na oko 185*C. Ohlađene listove premazuj pripremjenom kremom i slaži jedan na drugi. Izvana također premaži istom kremom. Na jedan pečeni list izlij vruči karamel. Malo ohladi, ali još mora biti mekan da se može nožem brzo izrezati u kriške, koje složi na tortu. Nož lagano premaži uljem ili ga provuci kroz razrezani limun.

Priprema kreme: Cjela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhaj na pari neprestano mješajući dok se smjesa dobro ne poveže (s kuhače mora teći kao nit). Ohladi i pjenasto umješaj maslac.

Priprema Karamel preljeva: U tavi s debljim dnom preprži šećer na laganoj vatri. Stalno mješaj (pazi da ne nagori), dok smjesa ne poprimi svjetlosmeđu (karamel) boju. Skini s vatre.

Preuzeto s bloga
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...