Preskoči na glavni sadržaj

pocela je sezona sarmi-dijetna sarma



sarme nezamijenjive u pomoci domacici,lijepo ih skuhamo i imamo hrane za cijeli tjedan,sto duze stoje to su bolje

SARME Po Dalmatinsku

Znam da mislite sarme su sarme ali vjerujte da ih svaka kuca radi na drugaciji nacin.
Evo ovdje primjera s zaprskom i pireom od rajcica bez slanog i suhog mesa pa ih i oni na djeti mogu konzumirati.
Za pripremu je uzeto mljeveno meso polateletina pola junjetina.
Od zacina samo crveni luk/kapula/,cesjak,persin i zlica vegete.
Umjesto rize mesu dodajte dvije zlice prethodno natopljenog orza.
Ako ste u hrvatskoj kupite ogulinsko kiselo zelje,najbolje je..

Potrebno je /6 osoba/
  1. oko 1,5 kg kiselog kupusa u glavici
  2. 1 kg narezanog kiselog kupusa
  3. 1,5 kg mijesanog mljevenog mesa/teletina i junjetina/
  4. 100 grama orza
  5. 1 jusna zlica vegete
  6. vezica persina
  7. 2 glavice crvenog luka
  8. 6-7 cesnjeve cesnjaka
  9. soli
  10. 3-4 zlice brasna/za zaprsku/
  11. 1 dcl ulja
  12. 1/2 lit pasata od rajcica
Nacin Pripreme:

Kupus oprati,ocijediti,odvojiti listove.
U listove stavljati unaprijed pripremljenu smijesu od mesa.
Na dno velikog ,dubokog lonca najprije napraviti zaprsku ,na zaprsku staviti ,izliti pasat i 1/2 litre vode,zaciniti s malo vegete,dodati soli.
Na Prokuhanu smjesu zaprske i pasata dodati oprani narezani kiseli kupus,oko polovine.
Na to slagati sarme,red po red i dodavati po malo kiselog kupusa,na ktaju kad je sve slozeno paziti da sarme budu prekrivene tekucinom.
Sve ostaviti da uzavre i zatim kuhati oko 2 do 2,5 sata na sasvim laganoj vatri.
Dodati soli i vegete po potrebi.

Priprema mesa:

U smjesu mljevenog mesa dodati sol,natopljeni orzo,vegetu,narezani persin,sitno narezan crveni luk,sitno izrezan cesnjak.
Sve dobro zamijesati...
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…