Preskoči na glavni sadržaj

RECEPT MOJE ANDREICE

Juneći odresci u kesten umaku s njokima

Ja sam luda za kestenjem i pokušavam ga uvaliti u sve i svašta: deserte, juhe i glavna jela. Ovo je jedno takvo glavno jelo u pripremi kojega nisam mogla odoljeti a da ne dodam i kestene. Prilog ovom jelu su obavezni njoki, iako bi uz ovo dobro pasala bilo koja vrsta tijesta.

SASTOJCI
500 g junećeg buta
1oo g kuhanog, očišćenog i mljevenog kestena
2 dl kupinovog vina
2 žlice konšerve
1 glavica luka
50 g korijena celera
1 žličica sjecakanog peršina
1 žličica sjeckanog češnjaka
lovorov list
sol
papar
ulje

POSTUPAK
  1. Meso narežite na manje komade, malo ga izlupajte batom za meso te ga posolite i popaprite.
  2. Odvojite nekih 30 - 40 g mljevenog kestena i u njega uvaljajte meso.
  3. Luk i celer nasjeckajte na sitne komade.
  4. U dubljoj posudi zagrijte ulje, na njemu pirjajte luk i celer, a kad omekšaju dodajte češnjak i peršin. Pirjajate još malo te po potrebi dodajte i malo vode.
  5. Dodajte juneće komade i prijajte ih na luku dok ne uhvate boju sa svih strana.
  6. Zalijte ih kupinovim vinom, dodajte konšetvu i lovorov list, te kuhajte na laganoj vatri sat i pol, po potrebi povremeno dodajte i malo vode.
  7. Pri kraju kuhanja umiješajte preostali kesten u umak i dobro promiješajte. Kuhajte još par minuta dok se umak potpuno ne zgusne.
  8. Poslužite uz njoke.


Njoki

Ja njoke uvijek radim po istom receptu, a to je onaj Dike Marjanović - Radice koji sam i napisala na ovom blog. Nikad nisam imala nikakvog problema s njokima, ali to je vjerojatno zato jer sam od kad znam za sebe sudjelovala u pripremi njoka s mamom i bakom, tada mi je bilo najdraže valjati njoke preko gratakaže (ribeža).


Čitajući blogove kontinentalki, koje su sve od reda vrsne kuharice, shvatila sam da njoki i nisu baš tako jednostavno jelo kao što ja mislim.

Upravo sam zbog toga odlučila ovdje napisati par svoj "mudrosti" o njokima, koje sam pokupila od svojih učiteljica, mame i bake, u nadi da ću nekome pomoći oko pripreme njoki.

Dakle za dobre njoke je nekoliko stvari vrlo važno.


  1. Odabrati dobar krumpir!!! Krumpir nikako ne smije biti vodenast ili mladi. Ako je vodenast i njoki će biti mljeckavi, ako je pak mladi ostajat će grudice koje će narušiti i teksturu i izgled njoka. Treba odabrati, dakle, stare brašnaste krumpire.

  2. Vrlo je važno da se krumpir kuha u kori.

  3. Čim je kuhan, dok je još vruć, treba ga oljuštiti. Ovo je najlakše napraviti tako da se krumpir natakne na vilicu te da se prstima povlači kora koja će samo kliznuti s krumpira.

  4. Još vrući krumpir odmah staviti u gnječilicu za krumpir (štrukapatat) i gnječiti na pobrašnjenu radnu površinu.

  5. U krumpir dodati jaja i maslac, sol i tek onda pomalo dodavati brašno.

  6. Mijesiti rukama, nikako mikserom ili u blenderu.

  7. Tijesto se formira u kuglu te se režu manji komadi iz kojih se formira kobasica. Ona se potom reže na njoke.

  8. Njoki se zatim valjaju preko ribeža ili daščice za njoke.

  9. Kuhati u puno kipuće vode, kada njoki isplivaju treba ih kuhati još nekoliko minuta i tek onda vaditi van. Nikad nemojte kuhati previše njoka od jednom jer se mogu zalijepiti.

  10. Vaditi ih iz vode šupljikavom žlicom te ih poslužiti s raznim umacima.
Eto to je to. Nadam se da će i druge dalmatinke i primorke (monsoon, nlo, maninas, branka...) uskočiti i napisati neke svoje mudrosti za pripremu njoka.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …