Preskoči na glavni sadržaj

JAFFA TORTA-novogodisnja torta


cokolada ,naranca i puno oraha,mljac...tko to ne voli???


ČOKOLADNA NOVOGODISNJA TORTA

JAFFA TORTA---rapsodija okusa narance i cokolade

SASTOJCI za biskvit:


  1. 5 cijelih jaja
  2. 5 velikih zlica secera
  3. naribana narancina korica
  4. sok jedne narance
  5. 20 dkg mljevenih oraha
  6. 1/2 dcl sherry brendy/maraska liker/
  7. malo soli
  8. prasak za pecivo
  9. 2 jusne zlice brasna
  10. 1 DCL ULJA

SASTOJCI za kremu
  1. 250 grama cokolade za kuhanje
  2. 1 lit mlijeka
  3. 2 vanilija secera
  4. 4 jaja
  5. 4 zlice brasna
  6. 200 grama maslaca
  7. korica jedne narance
  8. 100 grama oraha naribanog
  9. 5 jusnih zlica smedjeg secera
SASTOJCI za ukrasavanje

  1. saka polovica oraha
  2. 100 grama zele bombona
  3. krupno naribana cokolada za kuhanje
  4. 2-3 narance za sok kojim natopimo biskvit
PRIPREMA

BISKVIT

BISKVIT IZRADITI KAO STANDARDNI.dAKLE NAJPRIJE UMIJESATI JAJA I SECER,POSTUPNO DODAVATI OSTALE SASTOJKE.Gotovu smijesu staviti u namasceni kalup,peci oko 40 min na 170 stupnjeva.

KREMA,priprema

Zakuhati mlijeko ,dodati cokoladu,kad se cokolada rastopi dodati secer i mirise.
Napose tuci jaja i brasno te ih dodati u zagrijanu smijesu,lagano mijesati i dodati na kraju orahe.
kremu ohladiti i u ohladjenu dodati tuceni maslac.

Ohladjeni biskvit natopiti sokom od narance,puniti kremom,ukrasiti po zelji.

Dobar tek Vam od srca zeli Silvana.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…