nedjelja, 30. kolovoza 2009.

Voće i povrće: Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima

Voće i povrće: Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima:
"Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima
2009. kolovoz 29

…a mogli bi sad nešto i kuhat… ha?!
Eto godišnji je proletio brzinom svjetlosti, bilo je kratko, intenzivno i slatko.
Povratak na posao mi nije baš najlakše pao pa sam se prva dva tjedna smo povlačila po tramvaju od kuće do posla. Ne trebam ni govoriti da mi je od same pomisli na kuhanje padao mrak na oči pa samo uglavnom „životarili“ na salatama i sendvičima.
Po povratku prvih histeričnih zagrebačkih vozača, koji od najranijih sati trube i psuju po ulicama, vratila se i moja potreba za kuhanjem. No dobro ove dvije stvari nisu uzročno posljedične već samo znak da se stvari vračaju u svoju kolotečinu.
Ovaj recept je jednostavan i brz, zapravo izvrstan ako vam se ne petlja predugo po kuhinji, a jelo dobro funkcionira i kao prilog i kao samostalni obrok. Ideju sam „popalila“ u posljednjem broju časopisa Dobar tek ali se nisam držala njihovog recepta već sam radila prema svom osjećaju.




SASTOJCI

500 g kelja pupčara (može i zaleđeni)
200 g kiselog vrhnja
2 jaja
60 g oguljenih lješnjaka
½ žlice sitno nasjeckanog češnjaka
½ žlice sitno nasjeckanog peršina
1 žlica ribanog parmezana
sol
papar


POSTUPAK


* Kelj pupčar operite i očistite (ako koristite svježi) pa ga kratko prokuhajte u dosta kipuće vode.
* Lješnjake sameljite. Ostavite koji lješnjak i krupnije mljeven to će malo podići teksturu jela.
* Izmiješajte kiselo vrhnje, jaja i lješnjake.
* Sve dobro sjedinite pjenjačom te dodajte češnjak, peršin, sol i papar.
* U vatrostalnu posudu rasporedite pripremljeni kelj pupčar pa izlijte pripremljenu smjesu od vrhnja po njemu. Na kraju sve posipajte s malo ribanog parmezana.
* Pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
* Ako vam vrhnje prebrzo počne hvatati boju prekrijte jelo folijom i nastavite peći. Ja ovaj problem nikad nemam jer imam plinsku pećnicu ali pretpostavljam da ipak svatko od vas zna najbolje kako se njegova ponaša.

Posted by Andrea at 10:54
Labels: glavna jela, lagana jela, prilozi"

Ovo je s bloga moje najstarije kcerke.Bas sam ponosna majka...kako li samo dobro kuha i od kud samo izvuce sve ove prekrasne ideje!!!
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...