Preskoči na glavni sadržaj

Voće i povrće: Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima

Voće i povrće: Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima:
"Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima
2009. kolovoz 29

…a mogli bi sad nešto i kuhat… ha?!
Eto godišnji je proletio brzinom svjetlosti, bilo je kratko, intenzivno i slatko.
Povratak na posao mi nije baš najlakše pao pa sam se prva dva tjedna smo povlačila po tramvaju od kuće do posla. Ne trebam ni govoriti da mi je od same pomisli na kuhanje padao mrak na oči pa samo uglavnom „životarili“ na salatama i sendvičima.
Po povratku prvih histeričnih zagrebačkih vozača, koji od najranijih sati trube i psuju po ulicama, vratila se i moja potreba za kuhanjem. No dobro ove dvije stvari nisu uzročno posljedične već samo znak da se stvari vračaju u svoju kolotečinu.
Ovaj recept je jednostavan i brz, zapravo izvrstan ako vam se ne petlja predugo po kuhinji, a jelo dobro funkcionira i kao prilog i kao samostalni obrok. Ideju sam „popalila“ u posljednjem broju časopisa Dobar tek ali se nisam držala njihovog recepta već sam radila prema svom osjećaju.




SASTOJCI

500 g kelja pupčara (može i zaleđeni)
200 g kiselog vrhnja
2 jaja
60 g oguljenih lješnjaka
½ žlice sitno nasjeckanog češnjaka
½ žlice sitno nasjeckanog peršina
1 žlica ribanog parmezana
sol
papar


POSTUPAK


* Kelj pupčar operite i očistite (ako koristite svježi) pa ga kratko prokuhajte u dosta kipuće vode.
* Lješnjake sameljite. Ostavite koji lješnjak i krupnije mljeven to će malo podići teksturu jela.
* Izmiješajte kiselo vrhnje, jaja i lješnjake.
* Sve dobro sjedinite pjenjačom te dodajte češnjak, peršin, sol i papar.
* U vatrostalnu posudu rasporedite pripremljeni kelj pupčar pa izlijte pripremljenu smjesu od vrhnja po njemu. Na kraju sve posipajte s malo ribanog parmezana.
* Pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
* Ako vam vrhnje prebrzo počne hvatati boju prekrijte jelo folijom i nastavite peći. Ja ovaj problem nikad nemam jer imam plinsku pećnicu ali pretpostavljam da ipak svatko od vas zna najbolje kako se njegova ponaša.

Posted by Andrea at 10:54
Labels: glavna jela, lagana jela, prilozi"

Ovo je s bloga moje najstarije kcerke.Bas sam ponosna majka...kako li samo dobro kuha i od kud samo izvuce sve ove prekrasne ideje!!!
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…