Preskoči na glavni sadržaj

USKRS -RIBA ZA VELIKI CETVRTAK

"Cijeli dan se mislim s kojom tradicionalnom hranom Dalmacije bih trebala zapoceti ovaj post!

I sjetila sam se,zar ima nesto bolje od finog brujeta od oborite ribe!

Uskrsni je cetvrtak i sutra je post i nemrs!
Idealno vrijeme za Brudet-Brujet od Skarpine kamenjarke i malo misance za brujet!

Kakav ce biti brujet ovisi o tome kakva je bila noc i sto ce nam nasi ribari ujutro ponudit na peskariji!

Ja cu sad opisat postupak za kuhanje brujeta na stao Splitski tezacki naci/veli Varos recept/,ariba moze biti razna,od skarpine do batovine-ja osobno najvise volim batovinu,ali to sam samo ja!
Skarpina kamenjarka i ugor su sigurno cijenjeniji od batovine,ali ako vam naidje batovina,kupite je i probajte!

BRUJET OD SKARPINE_BATOVINE_UGORA_MISANCE ZA BRUJET_

Sastojci/za 6osoba/

1. Oko 1-2 kg obotite ribe/skarpine,ugora,batovine isl/
2. 1/2 kg crvenog luka -kapule
3. glavica nasjeckanog cesnjaka
4. vezica persina-nasjeckati
5. 2 lista lovora
6. mala grancica ruzmarina
7. 2 dl proseka
8. 1/2 lit.pirea od rajcice
9. 2 dcl. maslinovog ulja

PRIPREMA:

* usitniti crveni luk i dusiti ga na maslinovom ulju
* ocistiti ribu i poslagati je na udusenu kapulu-crveni luk/uzeti sto siru posudu debljeg dna-ribu pazljivo posloziti i tokom kuhanja samo treskati nikako mijesati/
* ribu uz treskanje kuhati oko 1o min. pa dodati sol,papar,ruzmarin,lovor
* sve zaliti pasiranom rajcicom-jos malo kuhati i treskati
* dodati prosek i dalje na lagano kuhati uz povremeno treskanje
* pri kraju izvaditi ruzmarin i lovor,dodati nasjeckani persin i cesnjak
* jos malo kuhatu dok skroz ne zgusne
* ostaviti da malo odstoji

Serviranje:
Najbolje je servirati uz kuhanu puru i case dobrog vina!

Uslast!"
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …