petak, 27. ožujka 2015.

USKRS -RIBA ZA VELIKI CETVRTAK

"Cijeli dan se mislim s kojom tradicionalnom hranom Dalmacije bih trebala zapoceti ovaj post!

I sjetila sam se,zar ima nesto bolje od finog brujeta od oborite ribe!

Uskrsni je cetvrtak i sutra je post i nemrs!
Idealno vrijeme za Brudet-Brujet od Skarpine kamenjarke i malo misance za brujet!

Kakav ce biti brujet ovisi o tome kakva je bila noc i sto ce nam nasi ribari ujutro ponudit na peskariji!

Ja cu sad opisat postupak za kuhanje brujeta na stao Splitski tezacki naci/veli Varos recept/,ariba moze biti razna,od skarpine do batovine-ja osobno najvise volim batovinu,ali to sam samo ja!
Skarpina kamenjarka i ugor su sigurno cijenjeniji od batovine,ali ako vam naidje batovina,kupite je i probajte!

BRUJET OD SKARPINE_BATOVINE_UGORA_MISANCE ZA BRUJET_

Sastojci/za 6osoba/

1. Oko 1-2 kg obotite ribe/skarpine,ugora,batovine isl/
2. 1/2 kg crvenog luka -kapule
3. glavica nasjeckanog cesnjaka
4. vezica persina-nasjeckati
5. 2 lista lovora
6. mala grancica ruzmarina
7. 2 dl proseka
8. 1/2 lit.pirea od rajcice
9. 2 dcl. maslinovog ulja

PRIPREMA:

* usitniti crveni luk i dusiti ga na maslinovom ulju
* ocistiti ribu i poslagati je na udusenu kapulu-crveni luk/uzeti sto siru posudu debljeg dna-ribu pazljivo posloziti i tokom kuhanja samo treskati nikako mijesati/
* ribu uz treskanje kuhati oko 1o min. pa dodati sol,papar,ruzmarin,lovor
* sve zaliti pasiranom rajcicom-jos malo kuhati i treskati
* dodati prosek i dalje na lagano kuhati uz povremeno treskanje
* pri kraju izvaditi ruzmarin i lovor,dodati nasjeckani persin i cesnjak
* jos malo kuhatu dok skroz ne zgusne
* ostaviti da malo odstoji

Serviranje:
Najbolje je servirati uz kuhanu puru i case dobrog vina!

Uslast!"
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...