Preskoči na glavni sadržaj

Članica PD Mosor ozlijeđena pri spuštanju u Crveno jezero

Hvala bogu sve se zavrsilo bez kobnih posljedica!!!
Photobucket
Članica PD Mosor ozlijeđena pri spuštanju u Crveno jezero

Rutinska zadaća 14 članova speleološkog odsjeka Planinarskog društva Mosor iz Splita u imotskom Crvenom jezeru umalo danas nije završila kobno.
Pri spuštanju u grotlo jezera na istočnoj strmini radi montaže specijalne sonde za temperaturu i razinu vode u Crvenom jezeru odronila se manja količina kamenja i ozlijedila članicu ekipe Anitu Skračić iz Splita. Iako je Anita imala zaštitnu kacigu i bila opremljena potrebnom opremom za spuštanje, kamen joj je ozlijedio lice.

Ne riskirajući izvlačenje ozlijeđene kolegice iz samog jezera klasičnim putem, njezini kolege pozvali su Gorsku službu spašavanja. U svega četrdesetak minuta helikopterom Hrvatske vojske iz Splita je stiglo sedam članova Gorske službe spašavanja, a osam kombijem iz Makarske.
- Zbog vrlo složenih uvjeta spuštanja u Crveno jezero odlučili smo se za izvlačenje ozlijeđene direktno putem helikoptera jer smo imali iskusnu posadu - rekao je voditelj GSS-a, Srđan Vrsalović koji je koordinirao akcijom.
Helikopter se uz zaglušujuću buku spustio u samo grotlo jezera. Lebdeći nad strmim hridinama spušteno je uže kojim je zakačena povrijeđena Anita te sretno izvučena iz jezera.
Spektakularnu akciju spašavanja, prvi put u prirodnom fenomenu Crvenom jezeru, pratio je veliki broj znatiželjnika.
Ozlijeđena Anita Skračić nije bila raspoložena za izjave, baš kao i njezini iskusni kolege. Tek su dobacili:

- Nemojte od svega ovoga praviti senzaciju jer se ništa spektakularno nije dogodilo. Najvažnije je da Anita nije ozbiljno ozlijeđena i normalo da smo zatražili pomoć. Crveno jezero je izazov i zato smo se dobro i pripremili za spust, no dogodi se nezgoda i u banalnijim situacijama - rekli su članovi speleološke ekipe iz Splita.
Spelolozi PD-a Mosor uz pomoć Ive Andrića, asistenta Građevinskog fakulteta iz Splita, postavili su uređaj, takozvani CTD driver za kontrolu provodljivosti, temperaturu i razinu vode u jezeru.
Piše i snimio Braco Ćosić / EPEHA

Voli Vas Silvana!
Silvana, with Love!
Reblog this post [with Zemanta]
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…