Preskoči na glavni sadržaj

HURMASICE mame Nade

Hurmasice,sve mi nesto smijesak dolazi na lice kad cujem rijec hurmasice.eto to je ono nesto,tako malo i sicusno ,sto nam zivot cini ljepsim...to sijecanje na rane dane mladosti kad je majka moje najbolje prijateljice pekla hurmasice...i to usred Splita..ma normalno majka Sarajka,a njoj uvije tako lako napravit nesto slasno za nas djevojcice!!!Taj kolac ,tako razlicit od sveg sto sam prije tog kusala duboko je obiljezio moje djetinjstvo i taj okus mi se urezao u pamcenje!!!

sad evo recepta/u originalu kako mi ga je prijateljica na moj upit poslala!

HURMASICE MAME NADE

Evo ga ide recept za hurmasice moje mame Nade.
Za tijesto treba:
1/2 kg putera (80 % i više masnoce)
2 cijela jajeta
čaša pavlake(ono original pakovanje)
1 kg brašna-mekog a oduzeti veliku pregršt brašna.
Tijesto:
Umutiti ,može i mikserom,puter , jaja i pavlaku.Dodavati prvo jaja pa pavlaku.
Sada dodavati kasikom brašno i mijesiti rukom.Tijesto treba biti tako da se ne lijepi za ruke.Znaci kad oduzmes pregršt brašna to je od prilike mjera.koliko ce ti trebati zavisi od kvaliteta putera,velicine jaja i sl.(tako kaze mama).
Kad umijesis onda to razdvojis na 40 jednakih kuglica da bi bile sve iste velicine.
Kuglice na dlanu rastanjis na velicinu dlana i onda ako hoces da ih ukrasis jednu stranu blago pritisnes na ribez( tamo gdje se riba sitno luk).motas tako da jednu stranu previjes na sredinu i drugu stranu isto na sredinu da se dodiruju a ne preklapaju.malo ih rukom pritisnes da nemas supljinu kroz sredinu(znaci izgleda kad je gledas odozdo kao datula).
Prije nego ih smotas mozes staviti jezgro oraha u sredinu pa smotati preko njega.Moja svekrva samelje orahe i pofuri vrelom kafom ali da ostane cvrsta masa pa tim filuje isto je odlicno.
Slazes ih jednu do druge u veliku plitku tepsiju.
Pecenje:
Peci oko 1 h na 150 stepeni ,ne smiju biti blijede a ni previse pecene.Znaci lagano rumene.
Zaljev:
1 kg secera + jos 5 supenih kasika,šipka vanilije ili jedna kesica.Uliješ vode da pokrije secer za 2 prsta iznad nivoa šećera i miješaš dok se šećer ne otopi .Kad proključa ,smanjiti vatru i da lagano vrije pola sata otklopljeno .Pri kraju kuhanja narezati cijeli limun na krugove i ubaciti u zaljev da baci 3-4 ključa.
Kada su hurmasice pecene( a to provjeris na osnovu boje ili malo nozem razmaknes da vidis je li i ona stranica koja je priljubljena uz drugu hurmasicu pecena) zalijes vruce vrucim zaljevom.Posipas lagano po njima dok ne potrosis sav zaljev.Ohladiti do kraja, a onda se mogu i prevaditi u neku zdjelu.
Po ovom receptu one budu malo tvrđe nego u slasticarnicama ali unutra su socne.
Ne znam hoces li se snaci sa mjerama koje su "od prilike" ali mama to i radi tako.Zanima me rezultat pa kad napravis javi.Pozdrav vesna.

PhotobucketPhotobucket

Bookmark and Share

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …