Preskoči na glavni sadržaj

KROŠTULE-Dalmatinske

Krostule-tradicionalno slatko dalmacije
ma slika je pregrozna,valjda ce mi Sv.Luca donjeti novi aparat,mislim da sam bila dobra proslu godinu!!!!
SLIKA IZ DOBR HRANA

MOJA LOSA SLIKA ..PRZIM KROSTULE


Naizgled jako jednostavne a zapravo jako komplicirane za napravit!
Ja sam ih radila bezbroj puta i nikada mi ne ispadnu podjednake,katkad su mi pretvrde,katkad mi se raspadaju a koji put su bas onakove kakve trebaju biti,topljive u ustima.
Ovo je recept moje bake,nije najbolji a nije ni los!
Po meni najbolje su slavne Bracke krostule!
Ko prova TE POSEBNE BRACKE KROSTULE osjeca se kao u raju!!!
Ali kako je izrada tih i takvih krostula pravi biznis,jer ih svi narucuju za vijencanja i druge feste,nemoguce je doci do recepta!
Zato Vam ja preporucam ovaj moj recept,iskusan je generacijama u mojoj obitelji!

Moji unuci kazu da nema boljih,slatki su,al ja znam da ima boljih .....
ja stavim cijelu litru ulja u duboku tavu promijera 24cm,plin na pola snage ili elektricnu plocu na 4 od mogucih 6

RECEPT

Potrebno je:

  1. 9 velikih zlica brasna/dupkom punih/
  2. 3 zumanjca
  3. 2-3 zlice secera
  4. 1 zlica maslaca
  5. 3 zlice lozovace
  6. vanilija secer
  7. malo soli
  8. samo malkice sode bikarbone
  9. 1 litra ulja za przenje
  10. staub secer
Priprema

Jerdnostavno dobro umijesati sastojkemja ne koristim uopce mikser al vi mozete,tijesto nek bude dosta tvrdo kao za tjesteninu!
Gotovo tijesto nek odstoji bar sat vremena.
Dobro ga razvuci na oko 3 mm debljine,rezati na trake,vezari u cvor ili provlaciti kroz razreze!
Krostule mogu biti raznih oblika al tradicija je vezivanje cvora!
Ulje ugrijati i peci do blago zute boje.Tople posuti staub secerom.



SocialTwist Tell-a-Friend
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …