Preskoči na glavni sadržaj

SRETAN BOZIC I NOVA GODINA

Evo tek sto sam se vratila u Split,nasla sam ovaj predivan post moje najstarije kcerke!Ne samo da je recept za fritule upravo onaj i onakav kakav sam naucila od moje bake i mame vec je i tekst tako lijep i primijeren trenutku da ga i zelim upotrijebiti i podijeliti sa vama dragi prijatelji!

odnosi se na:

"Fritule i Božić kakav je nekad bio petak, 25. prosinca 2009. #fullpost{display:inline;} U ovom hladnom i otuđenom svijetu, u svijetu u kojem često zaboravljamo na istinske vrijednosti, teško je prisjetiti se pravog značenja Božića. One istinske poruke ljubavi i zajedništva koja ne bi trebala biti strana ni jednom ljudskom biću bez obzira na rasu, naciju i vjeroispovijest. Iz godine u godinu se činilo da nas je potrošački duh u potpunosti obuzeo i da je jedino značenje Božića veliki minus na kreditnim karticama. Sjećam se Božića kakav je nekad bio. Nekad davno u nekom drugom svijetu Božić je dolazio tiho, dostojanstveno, bez pompe i kiča. Tada nije bilo popularno ni poželjno biti viđen na polnoćki ili prvoj jutarnjoj misi, tada se nije pucalo petardama i ostalim pirotehničkim čudima, tada se Božić dočekivao gotovo tajno. Sjećam se Badnje noć kad je stan mirisao neodoljivim mirisom bakalara i friško ispečenih fritula. Fritule te male neugledne loptice, od svega para sastojaka, obilježile su svaki Badnjak koji pamtim. Tako tipično sirotinjske, dalmatinske, mirisale su preko cijelog grada. Vremena su se promijenila i sad je Božić nešto drugo. Sada pišemo neke druge uspomene i stvaramo neke nove običaje ali ipak sam htjela da i moj zagrebački dom ispuni onaj miris djetinjstva, miris friških fritula. Fritule sam radila prvi put i to potpuno na slijepo, bez recepta, uz samo par maminih naputaka, a ostalo po osjećaju. Ispale su dobro, za prvi put čak odlično. Na našem blagdanskom stolu su prve nestale iako su stajale rame uz rame atraktivnijim kolačima. A miris… da to je bio taj miris djetinjstva. Naposljetku svima želim sretan Božić, da ga provedete u miru i ljubavi sa svojim najmilijima."
- Voće i povrće: Fritule i Božić kakav je nekad bio (prikaži na Google Sidewikiju)

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…