Preskoči na glavni sadržaj

KUPUS SA SUHIM MESOM



Zimski lonac kupusa

Naši preci nisu mnogo znali o vitaminima,mineralima ....masnočama i slićno
Slucajno ili ne hrana u stara vremena je bila jednostavna,zdrava,puna vitamina i prilagodjena godisnjem dobu.

Kupus je uz grah bio najcesca zimska hrana.
Za praznike su se kuhale SARME/punjene mesne rolice s kiselog kupusa/.
Kiseli kupus s kukuruznim brasnom je bio dnevni ritual.
Ništa manje popularno jelo nasih predaka je KUPUS sa Dimljenim suhim mesom i domaćim kobasicama.

Danas je na mom stolu jednostavno jelo od zelenog kupusa i crvenog kupusa.

Priprema je jako jednostavna a jelo izdašno i jako ukusno.

SASTOJCI:

1 glavica zelenog kupusa
1 glavica crvenog kupusa
1 glavica crvenog luka
glavica češnjaka
vezica peršina
3 zlice ulja
komad dimljene sušene svinjske glave
komad pancete
domaća kobasica
1 mrkva
1 kumpir


PRIPREMA

Na prženi luk dodajte nasjeckani kupus.
Poslozite suho meso i kobasice
Dodajte nasjeckanu mrkvu i kumpir
Dodajte vode da prekrijete meso.
Kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.
Posoliti po potrebi.
Na kraju dodati nasjeckanu pancetu,češnjak i persin.


Jelo je jako jednostavno i moze biti kompletan obrok.
Posluzite ga uz domaci kruh od crnog brasna i popijte čašu crnog vina za bolju cirkulaciju.
SRCE I CRNO VINO SE VOLE!!!!


Voli Vas Silvana!
Silvana, with Love!
Photobucket


Bookmark and Share




Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …