Preskoči na glavni sadržaj

KNEDLE S SLJIVAMA-TIJESTO OD KUMPIRA -TIJESTO OD BRASNA

Iako sam vec jednom pisala o knedlama,danas cu opet na poticaj prijateljice sa fecabook.
Zelim naglasiti da postoje dva osnovna tijesta za knedle
1.tijesto s kumpirima-to je ono kao za njoke
2.tijesto od brasna bez kumpira

Za pripremu knedla ja najvise volim bosanske sljive,one su zakon,ocistim ih od kostica,prepolovim,moze i cetvrtine,malo pospem secerom i ostavim da odstoje dok ja pripremim tijesto.

priprema tijesto s kumpirima

Skuhajte 1 kg kumpira/po moucnosti onih koji se mrve skuhani/,
kad su skuhani ocistite ih od kore i protisnite pomocu "strukapatate" to vam je ona sprava za protiskivanje kumpira.dodajte malo brasna,posolite,2 jaja stavite na vrh,posolite jaja,dodajte 125 grama /1 jusnu zlicu maslaca/i mijesite sve dok je vruce,dodajite brasna koliko popije.
rukom uzmite komad tijesta,poravnajte dlanovima,u sredinu dodajte pripremljene sljive,zarolajte u lopticu i tako dok ne potrosite svo tijesto.
Gotove knedle sad treba skuhati u uzavreloj slanoj vodi.
Gotove su kad isplivaju na povrsinu.
Skuhane knedle stavljajte i provaljajte u pripremljene za pecene krusne mrvice/mrvice pripremite tako da ugrijete 2 zlice ulja,1 zlicu maslaca i jedno 6 zlica krusnih mrvica polako na masnoci poprzite/.
Na poprezene mrvice slazite knedle,nek bude mrvica sa svih strana,sad ih po zelji zasecerite i pospite s malo cimeta u prahu!!

Priprema tijesta od brasna:

U posudu stavite 2 dcl vode,malo soli,1dcl ulja,Nek voda zakuha.Maknite s vatre i dodajite brasna koliko upije/mora biti prilicno tvrdo,nek se malo ohladi pa dodajte dva jaja ,malo maslaca i mijesite dodajuci jos malo brasna.
S ovako pripremljenim tijestom postupajte isto kako sam gore opisala.


SocialTwist Tell-a-Friend Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …