Preskoči na glavni sadržaj

COKOLADNA ROLADA

Evo prijedloga dalmatincima sto napravit kad ih tuce luna od stalnih promina vrimena i vitra,kad ono zareda jugo,lebicada,tramontana,bura,levanat...kisa ...pa sve opet iznova...KAZU DA DALMATINCI NAJVISE KONZUMIRAJU MALE ZELENE ILI ZUTE IL SLICNE TABLETICE ZBOG PORADI STALNIH IZMIJENA VJETROVA....

Zato kad osijetimo da nas nesto oce bacit u "depru" a mi hitro u kuhinju i napravimo ovo cokoladnu roladu...sam postupak izrade ce nas opustiti a konzumacija iste ce nas smiriti i usreciti!!!

SASTOJCI:
  • 5 cijelih velikih jaja
  • 5 jusnih zlica secera
  • malo soli
  • 5 jusnih zlica brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanilij secer
  • 1 zlica kakao praha
  • 2 jusne zlice mlake vode 
  • naribane korice narance
za kremu:

  • 2 vanilij pudinga
  • mlijeko 
  • secer po uputi + 2 jusne zlice
  • 1 cijeli maslac
  • 3 jusne zlice secera u prahu
  • par kapi extrakta od narance/2-3 kapi/



PRIPREMA:

Najprije odijelite bjelanca od zumanjaca,dobro tuci bjelanjce,dodati postepeno secer,mlaku vodu,sol i vanilij secer.
Kad je pjena jako cvrsta i ne klizi po posudi dodavati brasno u koje smo izmijesali prasak za pecivo i naribanu koricu narance..raditi ko kod svakog tijesta za rolat,lagano umijesati,najbolje drvenom zlicom brasno i tucena zumanjca,lagano mijesamo da bjelanjak ne izgubi na cvrstoci.

PRIPREMA:

Skrovadu,tepsiju,prekriti masnim papirom,premazati uljem i uliti smijesu za roladu.
Peci u ugrijanoj pecnici oko 20 min. na 180 stupnjeva.
Pecenu odmah prebaciti na vec pripremljeni masni papir,odljepiti papir na kojem se pekla,i sad dok je vruce tijesto zarolati!Nek se zarolano hladi!!

U medjuvremenu napraviti kremu od vanilij pudinga,u ohladjeni puding umijesati maslac koji smo prethodno umijesali s staub secerom,nek je maslo dobro razradjeno,po zelji dodati par kapi narancinog extrakta.

Sad razmotati roladu,napuniti je kremom i ponovno zamotati!
Ohladiti i posluziti.








SocialTwist Tell-a-Friend Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …