Preskoči na glavni sadržaj

BUHTLE S COKOLADOM I MERMELADOM

Prohladno vrijeme u meni budi zelju za pecenjem kolaca,pogotovo onih s dizanim tijestom a medju omiljenim su mi buhtle.




SASTOJCI.

tijesto:
  • 1 kg mekog brasna
  • 3 cijela jaja
  • 6 jusnih zlica secera
  • malo soli
  • sok jednog limuna
  • naribana korica limuna
  • pola praska za pecivo
  • 2 di-go suha kvasca
  • 3 dcl mlakog mlijeka
  • 1,5 dcl ulja
nadjev:
  1. cokoladni namaz
  2. mermelada od marelica


PRIPREMA:

U ovecu posudu stavite brasno,posolite,stavite secer,prasak za pecivo,naribanu koricu limuna,digo kvasac/brasna stavite oko 2/3 ..ostalo ce te upotrebiti dok mijesite/.Ugrijte mlijeko,ulijte ga u brasno,dodajte ulje i 3 cijela jaja.
Mijesajte ustrajno i dugo,da se stvaraju mjehurici,dodajite brasna po  potrebi,tijesto mora biti meko al se nesmije lijepiti.Tako izradjeno tijesto ostavite na toplom da se dize.
Kad je doseglo bar dvostruki obujam tijesto je speremno za daljnju obradu.Podijelite ga u otprilike 4 male lopte,svaku loptu napose razvaljajte,stavite oko 3-4 hrpice nadjeva ,zarolajte i presjecite da nastanu kao valjci.
Poslozite ih u skravadu/tepsiju/,pustite nek se na toplom dizu dok dosegnu dupli obujam,prije pecenja premazite jajem.
Pecnicu ugrijte na 170 stupnjeva,nesmije bit pretopla jer onda tijesto premazano jajem gori.Kad dobije zlatnozutu boju smanjite na 150 stupnjeva,jos pecite ..kad se tijesti ne lijepi na stikatdentu onda je gotovo.Izvadite,pospite staubom ili ukrasite cokoladnim preljevom ili nista,jedite i uzivajte!!!




SocialTwist Tell-a-Friend Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …