Preskoči na glavni sadržaj

Kolac od cokolade i karamela s kandiranim limunom

English version at the bottom.


Tradicionalna dalmatinska kuhinja ne obiluje kremastim kolacima,oduvijek je dalmacija volila jednostavnost u pripremi kolaca a sastojci su se birali od dalmaciji dostupnih namirnica.
Karamel je omiljen kod bogatije napravljenih kolaca a dobos torta je vrhunac torti,dok je krokanat odista posebno lijep ukras svecanih torti!
Danas cu sa Vama podijeliti recept za ovaj stari splitski kolac,bogat okusom mediterana.

SASTOJCI:

  • 8+6 velikih jusnih zlica secera
  • prstohvat soli
  • 2 jusne zlice masla
  • 2 jusne zlice ulja
  • naribana kora narance+sok
  • vanilij secer
  • 2-3 zlice proseka
  • malo cimeta
  • 3 velika cijela jaja
  • sok od jednog limuna
  • 2-3 zlice usecerene kore limuna
  • oko 5 jusnih zlica mekog brasna+ prasak za pecivo
  • 1 zlica psenicne krupice/griza/
  • 3 velike jusne zlice kakao praha
  • malo staub secera






PRIMPREMA:

  • U vecu posudu staviti  8 zlica secera i na laganoj vatri karamelizirati do zlatno zute boje,izgleda kao med..i to dodati zlicu masla ,promijesati i posudu u kojoj ce se peci kolac obloziti karamelom,na karamel poslagati usecerenu koru limuna.
  • u medjuvremenu mijesati jaja s secerom,vanilija secerom,u dobro napravljena jaja dodati naribanu koricu narance,sok narance,prosek,cimet..sve lagano mijesati,dodati kakao,mijesati,sad dodati griz koji smo natopili s malo proseka,dalje mijesati uz dodavanje brasna u koje smo prethodno umijesali prasak za pecivo...maslac napose dobro imijesati i dodati smijesi,smijesa mora biti ujednacena,kao krema,ako je portebno dodati jos malo soka narance ili mlake vode.
  • Smijesu sad ulijemo u pripremljeni karamel sloj,stavimo peci u ugrijanu pecnicu na 180 stupnjeva.
  • Pece se oko 25 min,tijesto je peceno kad na cackalici kojiom zabodemo tijesto neostane ni malo tijesta.
  • Izvadimo i prekrijemo folijom da se sok opusti.
  • Ohladjemno malo poskropimo prosekom,stavimo staub secer i sluzimo!


Traditional Dalmatian food is not abundant creamy cakes, Dalmatia has always loved the simplicity in the preparation of cookies and the ingredients are chosen from the Dalmatians available foods.
Caramel is a favorite for a rich cake ,cakes made for special occasions like weddings, caramel made cake to be very special and reach in taste.
Today I will share with you the recipe for this old Split cake, rich flavor of the Mediterranean.


INGREDIENTS:


    
* 8 +6 large tablespoons sugar
    
* Pinch of salt
    
* 2 tablespoons butter
    
* 2 tablespoons oil
    
* Grated orange + juice
    
* Vanilla sugar
    
* 2-3 tablespoons average
    
* A little cinnamon
    
* 3 large whole eggs
    
* Juice of one lemon
    
* 2-3 tablespoons candied lemon peel
    
* About 5 tablespoons soft flour + baking powder
    
* 1 tablespoon semolina / grits /
    
* 3 large tablespoons cocoa powder
    
* A little sugar Staub



PREPARATION: In a large bowl add 8 tablespoons sugar and make caramel over low heat until golden yellow color, looks like honey .. and to add a tablespoon of butter, and stir it ,add caramel in model where you will bake cake. In the meantime interfere eggs with sugar, vanilla sugar, the eggs well done add grated orange peel, orange juice, sherry, cinnamon .. all Gently mix, add cocoa, mix, now add the grits, which are soaked with a little average, continue to interfere with add flour in which we pre-mixed baking powder ... especially good mix butter , must be  as a cream, if need add some orange juice or warm water.All mixed now flows into the prepared caramel layer, bake in heated oven at 180 degrees.Baked about 25 minutes, the dough is baked when the dough sticks to toothpicks and when its dry, no dough on it.Remove and cover with foil to loosen the juice.Cold little sprinkle average,  put sugar or chocholate and serve!

 




SocialTwist Tell-a-Friend Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …