srijeda, 19. siječnja 2011.

Dobos torta

 Kad se radi o dobos torti,po meni kraljici svih torti ja se sasvim drzim recepta iz u Splitu godinama najpopularnije i vec kultne knjige recepata "Dalmatinske kuhinje" autorice Dike Marjanovic Radice.

Pa evo njenog recepta koji sam isprobala bezbroj puta!!
slika preuzeta s italyinfo.com


DOBOS TORTA:


Biskvit:

  • velika zlica maslaca
  • 6 velikih jusnih zlica secera
  • 6 zumanjaca
  • 6 bjelanjaca-tuci tvrdi snijeg
  • prasak za pecivo
  • 4 jusne zlice brasna,razom pune
  • od ove smijese pecemo 8 kora u kalupu za tortu na masnom papiru
  • dobro je listove ispeci dan prije
KREMA:

  • 4 cijela jaja
  • 3 zumanjca
  • 26 zlica jusnih secera
  • 4 stapica cokolade za kuhanje
  • i sve tuci na pari oko pola sata dok se nezgusne
  • skinut sa vatre i nastavit zicom tuci dok se ne ohladi
  • 250 grama masla-dodati ga u ohladjenu prethodnu smjesu
KARAMEL:

  • 15 jusnih zlica secera staviti u posudu,najbolje s debelim dnom te grijati dok secer ne postane svijetlo medeno zut,nikako nesmije izgorit.
PRIPREMA:

Onih osam ispecenih kora se puni gornjom kremom.Posliedni list se premaze mermeladom,ukus po zelji i prelije gore opisanim vrucim karamelom.
Uzme se veliki noz koji dobro namazemo limunovim sokom i diječlimo s njim karamel na dijelove kao kad rezemo tortu.
Ako nije dobro razrezano stavimo jos malo cijelu tortu ugrijat u pecnicu pa postupak ponovimo.Karamel moramo odvojiti u trokute dok je topal jer inace necemo moc rezat tortu!
PRIPREMA:


Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...