Preskoči na glavni sadržaj

Dobos torta

 Kad se radi o dobos torti,po meni kraljici svih torti ja se sasvim drzim recepta iz u Splitu godinama najpopularnije i vec kultne knjige recepata "Dalmatinske kuhinje" autorice Dike Marjanovic Radice.

Pa evo njenog recepta koji sam isprobala bezbroj puta!!
slika preuzeta s italyinfo.com


DOBOS TORTA:


Biskvit:

  • velika zlica maslaca
  • 6 velikih jusnih zlica secera
  • 6 zumanjaca
  • 6 bjelanjaca-tuci tvrdi snijeg
  • prasak za pecivo
  • 4 jusne zlice brasna,razom pune
  • od ove smijese pecemo 8 kora u kalupu za tortu na masnom papiru
  • dobro je listove ispeci dan prije
KREMA:

  • 4 cijela jaja
  • 3 zumanjca
  • 26 zlica jusnih secera
  • 4 stapica cokolade za kuhanje
  • i sve tuci na pari oko pola sata dok se nezgusne
  • skinut sa vatre i nastavit zicom tuci dok se ne ohladi
  • 250 grama masla-dodati ga u ohladjenu prethodnu smjesu
KARAMEL:

  • 15 jusnih zlica secera staviti u posudu,najbolje s debelim dnom te grijati dok secer ne postane svijetlo medeno zut,nikako nesmije izgorit.
PRIPREMA:

Onih osam ispecenih kora se puni gornjom kremom.Posliedni list se premaze mermeladom,ukus po zelji i prelije gore opisanim vrucim karamelom.
Uzme se veliki noz koji dobro namazemo limunovim sokom i diječlimo s njim karamel na dijelove kao kad rezemo tortu.
Ako nije dobro razrezano stavimo jos malo cijelu tortu ugrijat u pecnicu pa postupak ponovimo.Karamel moramo odvojiti u trokute dok je topal jer inace necemo moc rezat tortu!
PRIPREMA:


Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …