utorak, 15. veljače 2011.

Bolonjez s senfom i abc sirom

 Jelo nuzno netreba bit komplicirano i od iznimno skupih namirnica da bi bilo uzivanje za nasa nepca.
Jednostavno jelo ko sto je popularni toc od mlivenog mesa sa manistrom il kako to moji purgeri kazu bolonjez s tjesteninom moze izazvati more zadovoljstva kod starijih i madjih clanova obitelji,jos malo kupus salate i obrok je lijep,ukusan ,zdrav i zasitan!


 Obozavam dalmatinsku kuhinju,znate ono kad je toc obavezno crven s pomama il konservom,al prihvatila sam i ljepotu kombiniranja hrane nasih nesto sjevernijih krajeva,ne samo stoga sto sam tamo i zivila vec i stoga sto mi je i svekrva rodjena bjelovarcanka...
Dakle danas cu sa Vama podjeliti ovaj lijepi recept za bolonjez s blagim okusom mustarda i puninom abc sira

Za prosjecnu obitelj,bez tinejdjera muskog roda bit ce dovoljna dolje navedena kolicina

SASTOJCI:

  • 1/2 kg mljevene junjetine/ja bih preporucila strakul/
  • 2 velike glavice kapule/crveni luk/
  • 1 zlicica konserve/dvostruki koncentrat rajcice/
  • zlicica vegete mediteran ili malo bosiljka
  • 100 grama abc sira
  • 1 jusna zlica senfa/mustarda/
  • sol
  • malo ulja 
  • 500 grama tjestenine/ja sam koristila onu u boji/
  • malo gratanog sira ribanca
  • zlicica maslaca
PRIPREMA:

na hladno ulje stavite sitno narezanu kapulu,lagano posolite i ubijte je,dakle nemojte da zazuti vec nek sasvim omeksa...kad je omeksala pojacajte vatru i na jaku vatru stavite krupno mljebveno meso,stalno ga mjesajte dok nepusti sav sok..nuzno da bi toc bio gust i ukusan.
Kad meso postane svjetlo smedje boje,i zapjeni toc,smanjite vatru,dodajte konservu i zacin te jedno 2 dcl vode,kuhajte na laganoj vatri bar pola sata.Po potrebi dodajte jos tekucine...sad je vrijeme za dodat zlicu senfa,promjesajte i kuhajte jos 15 minuta...sve na umjerenoj vatri,,meso je sad mekano,toc gust,dosolite ako je potrebno,al pazite dodajemo na kraju abc sir koji je zasoljen...abc sir dodate pri kraju,promjesate i prokuhate taman toliko da se sve ujednaci,sad ugasite vatru i poklopite.
U medjuvremenu skuhajte tjesteninu po izboru,nemojte je prekuhati,procijdite,promjesajte sa maslacom dok je vruca,
Servirajte sve jos toplo,pospite ribancom,posluzite uz to kupus salatu!
Prijatno
!!





Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...