Preskoči na glavni sadržaj

Bolonjez s senfom i abc sirom

 Jelo nuzno netreba bit komplicirano i od iznimno skupih namirnica da bi bilo uzivanje za nasa nepca.
Jednostavno jelo ko sto je popularni toc od mlivenog mesa sa manistrom il kako to moji purgeri kazu bolonjez s tjesteninom moze izazvati more zadovoljstva kod starijih i madjih clanova obitelji,jos malo kupus salate i obrok je lijep,ukusan ,zdrav i zasitan!


 Obozavam dalmatinsku kuhinju,znate ono kad je toc obavezno crven s pomama il konservom,al prihvatila sam i ljepotu kombiniranja hrane nasih nesto sjevernijih krajeva,ne samo stoga sto sam tamo i zivila vec i stoga sto mi je i svekrva rodjena bjelovarcanka...
Dakle danas cu sa Vama podjeliti ovaj lijepi recept za bolonjez s blagim okusom mustarda i puninom abc sira

Za prosjecnu obitelj,bez tinejdjera muskog roda bit ce dovoljna dolje navedena kolicina

SASTOJCI:

  • 1/2 kg mljevene junjetine/ja bih preporucila strakul/
  • 2 velike glavice kapule/crveni luk/
  • 1 zlicica konserve/dvostruki koncentrat rajcice/
  • zlicica vegete mediteran ili malo bosiljka
  • 100 grama abc sira
  • 1 jusna zlica senfa/mustarda/
  • sol
  • malo ulja 
  • 500 grama tjestenine/ja sam koristila onu u boji/
  • malo gratanog sira ribanca
  • zlicica maslaca
PRIPREMA:

na hladno ulje stavite sitno narezanu kapulu,lagano posolite i ubijte je,dakle nemojte da zazuti vec nek sasvim omeksa...kad je omeksala pojacajte vatru i na jaku vatru stavite krupno mljebveno meso,stalno ga mjesajte dok nepusti sav sok..nuzno da bi toc bio gust i ukusan.
Kad meso postane svjetlo smedje boje,i zapjeni toc,smanjite vatru,dodajte konservu i zacin te jedno 2 dcl vode,kuhajte na laganoj vatri bar pola sata.Po potrebi dodajte jos tekucine...sad je vrijeme za dodat zlicu senfa,promjesajte i kuhajte jos 15 minuta...sve na umjerenoj vatri,,meso je sad mekano,toc gust,dosolite ako je potrebno,al pazite dodajemo na kraju abc sir koji je zasoljen...abc sir dodate pri kraju,promjesate i prokuhate taman toliko da se sve ujednaci,sad ugasite vatru i poklopite.
U medjuvremenu skuhajte tjesteninu po izboru,nemojte je prekuhati,procijdite,promjesajte sa maslacom dok je vruca,
Servirajte sve jos toplo,pospite ribancom,posluzite uz to kupus salatu!
Prijatno
!!





Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …