utorak, 15. veljače 2011.

FIGARO-Splitski

 Veljaca je ove godine pokazala sve svoje drazi,ugrijala je ariju i nasa srca,malo ,ma pinku se je jucer poigrala i kao u zadnji cas odustala pokvarit veliku festu 100 rodjendana Hajduka!
Mi samo mozemo bit ponosni sto nam je dano da dozivimo to velicanstveno slavlje,spontano okupljanje navijaca i svih onih kojima je splitski Majstor s mora pri srcu!
Danas je evo Valentinovo,novokomponirani  praznik u nas,meni jos uvijek stran i ne slavim ga...pa i mislim da je izmisljen samo da bi se okolo trosilo...al o tom potom...blizi se rodjendan moje kcerke a i jubilarni moje majke ..to znaci pripreme su vec zapocele,evo sam upravo dovrsila Figaro,al splitski,onako kako ga je moja baka radila,s bajamima,karamelom,maslacem i cikolatom!!
On je bolji kad odstoji koji dan na sobnoj temperaturi,pa sam ga veceras pripremila,a ujutro cu ga samo premjestit u plasticnu kutiju pa na balkon,i nek ceka cetvrtak kad cemo ga popapit.
Prije no sto napisem recept,lijepo Vas molim kad radite kolac za sebe i svoje najdraze nemojte stedjeti,zamjenjivati maslac margarinom,uzimati losu cokoladu i umjesto bajama stavljati orahe,pruzite sebi i svojima potpun uzitak!

Sastojci/za velike oblatne/
  • 2 oblatne
  • 300 grama secera kristal
  • vanilij secer
  • 300 grama /pola mljevenih,pola sjeckanih bajama/
  • 300 grama maslaca
  • 2 zlice jake kave/moze i nemora/
  • 6-7 samljevenih keksi/bilo koji s maslacem/
  • 200 grama cokolade tamne s najmanje 50% kakao praha
  • 1 velika zlica mermelade od sipka
PRIPREMA:

Na laganoj vatri rastopiti secer,nek bude medene boje,nikako pretaman,dodati pripremljene bajame,malo mjesati na vatri
maknuti s vatre,stalno mjesati i nakon 3.4 minute mjesanja dodati maslac sobne temperature,lagano promjesati i na kraju dodati mljvene kekse i vanilij secer-kavu po zelji...moze i nemora!

GLAZURA:

5 zlica secera karamelizirati,uliti 2 dcl vode i nek se sad karemelizirani secer otopi,u to dodati cijelu cokoladu,mjesati,dodati 2 zlice ulja,mjesati jos par minuta


Na podlogu staviti oblatnu,velike rupe prema gore,prekriti jpos toplom smjesom,poklopiti drugom oblatnom,velike rupe dole,dobro pritisnuti.
Premazati mermeladom,zaliti pripremljenom cokoladnom glazurom,ostavit da stoji na sobnoj temperaturi,ako hladite naglo cokolada ce ispustit maslac od kakaa i glazura ce izgubiti sjaj!











Drzati na sobnoj temperaturi,al ne na jako toplom..nek odstoji bar jedan dan pa rezati stapice!

Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...