Preskoči na glavni sadržaj

LAZANJE













 najteze mi je smislit sto za rucak,a pogotovo sta moji unuci nevole zeleno,nece jest ni mnostvo tradicionalne dalmatinske hrane al evo lazanje vole,pa iako mislim da vecina zna kako se one spravljaju ja cu ovdje napisati moj recept.
Najvaznije kod spremanja lazanja je napravit dobar besamel,zato cu poceti s uputama za pripravu besamela:
BESAMEL:

Sastojci:

  • 2 jusne zlice maslaca
  • 1 jusna zlica ulja
  • 6 salica za bijelu kavu mlijeka/oko 1200 ml/
  • soli
  • 200 grama naribanog sira/moze gauda,ementaler i sl/
  • zacinsko bilje po zelji/ja stavim zlicicu vegete

Kuhanje besamela:

U posudu lagano rastopimo maslac s zlicom ulja,maknemo s vatre i dodamo mlijeko,sir ribani,sol,zacine,promjesamo i vratimo na vatru,na laganoj vatri laganu kuhati uz stalno mijesanje dok se smijesa malo ne zgusne.
Sad kad imamo gotov besamel moremo zapoceti s pripravom mesa.

SASTOJCI ZA LAZANJE:
  • 6 velikih salica mlijeka
  • 200 grama sira naribanog
  • 1 jusna zlica vegete
  • zlicica soli
  • 2 jusne zlice maslaca
  • 1/2 kg mljevenog mesa/juneceg ili pureceg/
  • pola kg gotovih lazanja
  •  ili sirokih rezanaca
  • 2 velika crvena luka,kapula
  • nasjeckanog luka i persina
  • malo nasjeckane sunke ili pancete
  • 2 jusne zlice pasata od rajcice
  • malo zacina po zelji
  • papar po zelji
  • 2 zlice maslnovog ulja
  • 10 kom narezanog topljivog sira ili mozzarele naribane za vrh !!
PRIPREMA:
Meso:
  • narezati crveni luk/kapulu/na sitne kockice,malo posoliti,dodati malo maslinovog ulja i malo biljnog
  • pirjati dok se kapula nepocme raspadati,nikako da zazuti,nek je mekana
  • dodati mljeveno meso,promjesati,i na vatri nek se radi uz stalno mijesanje da meso pusti sok.
  • Sad nakon jedno 15 minuta dodati pasat rajcice,malo tekucine,zacine i dalje kuhati na laganoj vatri jedno 15 minuta.
SLAGANJE Lazanji:

U vatrostalnu posudu,koju smo namazali maslom,na dno najprije poslozimo lazanje,stavimo red besamela red mljevenog mesa i to ponavljamo dok nepotrosimo sve sastojke,na vrh idu larzanje koje prelijemo besamelom i listovima mekog sira.
Pripremljene lazanje staviti peci u dobro ugrijanu pecnicu.oko 180 stupnjeva ,pecemo oko 40 minuta.
Sluzimo toplo uz salate.







Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
3 komentara

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …