Preskoči na glavni sadržaj

Riba-marinirani incuni

 Volim ribu,dapace obozavam sve morsko i iz mora,frisko il s gradela,leso il frigano a bogme ni marinirana riba mi nije mrska.
Kao i sa svom drugom hranom,tako i recept za mariniranu ribu ima svako nase malo misto-svaki recept za marinadu je u osnovi isti osim sto se razlikuju po nekim detaljima.
Evo ovako je to spravljala moja baka ,pa sad dijelim s Vama..
mozda se pitate zasto sam se odlucila danas ovo napravit,razlog je jednostavan,mala peskarija je bila puna incuna,friskih a prodavali se po deset kuna.
Uzela sam 2 kila,odma smo onako tolih friganih poili za dorucak...taman su se unuci vratili iz skole..to man je lipo palo,malo se vrtili po vrtu,rezali voceke,marendali przene incune,neki popili malo bilog vina...i ostatak sam marinirala.

 Cijeli postupak je jako jednostavan,zelim napomenut,naravno za one koji neznaju,glava incuna je dosta gorka,pa kad przim incune glavu odstranim,sve to lipo rukama,zavrnen glavu povucem utrobu i voila!cas posla,ako je sasvim friska,a drugu ja nebi ni kupila,netreba je prat,inace ako perete,znajte da je morate dobro osusiti jer se inace raspada pri przenju.
Sad ociscene incune dobro pobrasnimo i przimo u vrelom ulju,ja stavim suncokret + malo maslinovog!Pazite nemojte pripec,mora bit hrskava al nikako pripecena jer necete imat sta stavit pod zube!!!


 Iz predhodno napisanog shvatili ste da przeni incun moze bit zasebno jelo,jedite a sta vam ostane marinirajte,riba je to bolja sto je duze ostavite u marinadi!
MARINADA:

uzmite za 1 kg.ribe kilo kapule/crvenog luka/,narezite ga na tanke fete,i stavite ubit na ulju gdje ste przili ribu,ko nesmije przeno ulje,nek stavi kapulu na malo vode sa zlicom maslinova ulja.
Posolite i lagano kuhajte dok kapula sasvim neomeksa,dodajte 2 dcl proseka,1 dcl domace vinske kvasine,pola zlicice secera i ostavite sve nek kuha.Grancicu ruzmarina operite i stavite da prokuha,malo papra u zrnu i dva ,tri lista lovora.
Kad je sve prokuhalo,omeksalo,maknite s vatre,poslagajte przene incune,protresite,po vrhu dodajte kriske limuna.Poklopite,nek odstoji par sati!
Ja nakon toga sve spremim u staklenke i jedemo kad nam padne napamet!Drzim ih u frizideru!




Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …