Preskoči na glavni sadržaj

Splitsko nebo -kolac od bajama



 Znam ja godinama kola okolo recept za sedmo nebo,al to je tako,revepte je jako tesko zastitit,gotovo nemoguce,dosta da se promjeni jedan sastojak i malo prilagodi ime i eto ti novog recepta...
Splitsko nebo je kad sam ja bila mala bilo jako popularno,a i ja sam ga znala cesto radit dok su moje cure bile male...ma inace pred 20-30 godina svak je kuci slavio rodjendane,sve mame i bake su pekle torte,kolace,nikom nije bilo tesko...danas su druga vremena,mlade majke su opterecene em trebaju puno radit,em trebaju super izgledat,te djecu vodit na sve moguce i nemoguce aktivnosti...i onda su na kraju dana vec preumorne da jos i peku kolace,mute kreme i sl.
Al dodju slobodni dani,svi se zazele domaceg okusa ,pravog kolaca i kreme/jer ruku na srce meni su u vecini slasticarni svi kolaci isti...osim par casnih iznimaka...al ti drze i cijenu...
zato kad uhvatite vremena,a treba Vam samo sat slobodnog vremena i obradovat cete obitelj i sebe lijepim,kolacem od bajama.

Potrebno je /za velicinu oblatne/

Za biskvit od bajama:
  • 5 zumanjka
  • 6 bjelanjaka
  • 10 jusnih zlica secera
  • 100 grama mljevenih bajama
  • 1 dcl ulja
  • 1 vanilij secer
  • malo soli
  • 1/2 praska za pecivo
  • par kapi extrakta od ljesnjaka ili cokolade
  • 1 kom ,list oblatne
Za KREMU:

  • 250 grama maslaca
  • 200 grama staub secera
  • 2 zumanjka
  • 4 zlice kave ili proseka ili soka od narance
OCAKLINA:

1000 grama mlijecne cokolade+100 grama cokolade za kzhanje
i jos jedna zlica mermelade za premazat peceni biskvit


PRIPREMA:

Bjeljance samo malo posoliti,vazno je da su jaja sobne temperature i svjeza i istuci mikserom da budu jako cvrsti.
U drugoj posudi tuci zumanjca sa secerom,dodati ulje,extrakt ljesnjaka,vanilij secer..u tu smjesu dodavati po zlicu mljevenih bajama u /koje smo dodali malo praska za pecivo/ po zlicu bjelanjca,sve lagano mjesati da se bjelanjac ne slegne.
Zagrijati pecnicu na 180 stupnjeva,uzeti list oblatne,staviti ga u skrovadu,i na njega rasporedite tijesto za biskvit,peci oko 20 minuta.
Na topli biskvit namazati sloj mermelade.Pricekati da se sve ohladi.

Priprema kreme:
u dva zumanjca dodati secer staub,mijesati,dodati tekucinu po zelji/od gore nabrojenih/i zatim dodati maslac i dobro izlupati.

Ovu kremu premazati preko gore opisanog biskvita,ali tek kad se ohladi.

OCAKLINA:

U posudu razlomiti obje cokolade,dodati 4-5 zlica vode i 2 zlice ulja,pustiti da se otopi i nek stane,mlako cemo preliti preko kreme.


Kad ste obavili sve,nek se kolac ohladi,rezite ga u oblike po zelji i uzivajte...pazite jako je zasitan.
Od iste smjese mozete raditi i tortu.








Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…