Preskoči na glavni sadržaj

Pasticada-brza

Pasticada je postalo omiljeno jelo diljem lijepe nase,moji ukucani takodjer je vole,al moram priznat da radije jedu ovu varijantu koju me je naucio moj dragi pokojni svekar..eto kao uspomenu na tog dragog,samozatajnog i blagog covjeka podjelit cu ovaj recept sa vama.

SASTOJCI/za 6 osoba/

  1. 1,5 kg junjetine /ramstek ili od strakula,svakako meki dio mesa/
  2. 3-4 velike glavice crvenog luka/kapule/
  3. 200 grama suhih sljiva
  4. 50 grama grozdjica
  5. 1 cijela kisela jabuka
  6. 10 kom usecerenih visnji ili iz leda
  7. 2 dcl proseka
  8. 1 dcl vinskog octa
  9. 3 velike jusne zlice koncentrata od rajcica
  10. list lovora
  11. grancica ruzmarina
  12. par listova majcine dusice
  13. 1,5 dcl mijesanog maslinovog ulja
  14. soli
  15. vegete po zelji


PRIPREMA:

  • u posudu  staviti ulje,nasjeckati kapulu,posoliti je i ubiti na vatri,dodati malo vode tako da kapula sasvim omeksa.
  • na omeksalu kapulu dodati meso izrezano na vece cetvrtaste komade
  • malo dinstati dok meso ne pusti sok
  • sad nadoliti vode pa nek jos malo prokuha
  • kad iskuha sva voda meso zaliti prosekom,dodati sljive,visnje,suvice i sitno nasjeckanu jabuku bez kore
  • nek kuha od sva voda ne ispari,pa na tako vruce zaliti vinski ocat
  • sad sav ocat mora ispariti 
  • dodati koncentrat rajcice,jos malo zasoliti,dodati aromatsko bilje,zaliti vodom da prekrije svo meso
  • kuhati na laganoj vatri uz povremeno treskanje.
  • ako volimo dodati zlicicu vegete i soli po potrebi
  • mozete i staviti papar ako volite
  • kuhati oko 2 sata ,po potrebi dodat vode,al meso mora sasvim omeksati i od svih sastojaka se stvori gusti slatko-kiseli umak
Gotovo jelo posluziti uz njoke ili manistru,rizu,orzo ili puru...







Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
1 komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …