Preskoči na glavni sadržaj

Torta "Dalmacija"-badem torta

TORTA DALMACIJA


Dalmacija zemlja najljepsa a i bogme tradicija kolaca od przenih badema,bajama je zakon...iako mnogi sjeverniji krajevi preferiraju orahe za kolace,dalmacija je zbog tradicije uzgoja badema uvelike razvila niz poznatih slastica na bazi badema...npr.krokant,rafiole,prisnac i sl....
Danas cu sa Vama podijeliti ovaj recept za tortu s przenim bademima.Jako je ukusna i toplo je preporucam za sve prigode!

SASTOJCI:/za 2 odvojeno pecena biskvita/

  •   10 tucenih bjelanjaka
  •    20 jusnih zlica sitnog secera
  •    10 jusnih  zlica brasna
  •    1 prasak za pecivo
  •   8 jusnih zlica mljevenih przenih badema 
  •   50 grama rastopljene mljecne cokolade
  •  malo soli
 
Sastojci za kremu:

  •  10 žumanjaka
  •   10 jusnih zlica sitnog secera
  •   zlica vanilin ekstrakta
  •  5 jusnih zlica gustina
  •   500 ml mlijeka
  •  250 grama maslaca/ili jos bolje margarina za kreme/

Za premazivanje 1 itra slaga i 150 grama mljevenih przenih badema



PRIPREMA:

1.Biskviti


Za biskvit izradite bjelanjca u cvrst snijeg i dodajte zlicu po zlicu secera uz neprekidno miksanje.mljevene bademe, brasno i prasak za pecivo lagano umijesajte,dodajte ohladjenu rastopljenu cokoladu...
pola smjese stavite u kalup oblozen papirom za pec.postupak ponovite jos jedan put.ohladene biskvite prerezite tako da dobijete cetiri.
Peci na oko 150 stupnjeva oko 45-50 minuta!

KREMA:

Mikserom tucite zumanjca i jaja u bogatu kremu...
kremi dodajte gustin koji ste prethodno malo umijesali s hladnim mlijekom/tako ce te izbjec grudice/
,mlijeko zakuhajte s zlicom vanilija extrakta...maknite s vatre i lagano uz stalno mijesanje mlijeku dodajite smijesu zumanjaca i gustina..vratite na laganu vatru,prokuhajte uz mjesanje...maknite s vatre,prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi.
U ohladjenu kremu dodajte maslac ili margarin za kreme.

Slag istucite i u jednu polovicu dodajte oko 150 grama mljevenih przenih badema ,a drugu ostavite za ukrasavanje.












SocialTwist Tell-a-Friend Bookmark and Share
1 komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…