Preskoči na glavni sadržaj

Torta od rize

 Kako starim ,tako se sve vise i bolje sijecam djetinjstva i moje drage bake koja mu je dala snazni pecat..
Tako sam u jednom trenutku se sjetila da vec cijelu vjecnost nisam jela,a ni pekla tortu od rize..morala sam to podhitno ispravit,a i zelim ostavit u nasljedje ovaj stari bakin recept mojoj djeci i unucadi ...
Uistinu nesjecam se kad sam je zadnji put jela,al evo veceras smo je smazali,mi tri generacije u kuci i svima je super...



 SASTOJCI:

za karamel:
  • 10 jusnih zlica kristal secera
za tjesto:

  • 2 salice kuhane bijele rize
  • 1 salica kristal secera
  • 1 salica staub secera/secer u prahu/
  • 4 jaja velika
  • 1 jusna zlica usecerene korice limuna
  • 1 salica nasjeckanih oraha
  • naribana korica narance
  • sok od narance
  • 1 salica ulja
  • prasak za pecivo
  • 2 jabuke izrezane na fete/kao tanke ladjice/
  • /moze se sodati i grozdjice i narezane suhe smokve al ni ja ni djeca ih bas nevolimo pa smo to preskocili/
PRIPREMA:

Uzmite posudu u koju cete pec tortu,al imajte naumu da ce te u njoj i pec tortu,pa ili uzmite kompaktni model za torte ili kao ja staru tecu...jednostavno!!Najbolje promjera 23 cm.
Rizu skuhajte u posoljenoj vodi,kuhanu osjedite,isperite i ohladite.
Odvojeno tucite bjelanjca do pune cvrstine.
U drugoj posudi tucite zumanjca sa secerom,dodajte ulje,zatim redom voce,nasjeckano sve..i zatim dodajte rizu,mjesajte da se sjedini,na kraju dodajte prasak za pecivo i cvrste bjelanjce,pazite da bjelanjce lagano mjesate da ne padnu.

U medjuvremenu u posudi napravite karamel od secera,pazite da nezagori,na njega naslazite fete,ploske,jabuke i na to izlijte smjesu za tortu.Pecite bar sat vremena na oko 180 stupnjeva.
Izvadite,nek se malo ohladi,pa prebacite na pladanj!
Moze se posluzit toplo,a posebno je lijepa hladna s malo slaga ili voca...






Voli Vas Silvana! Silvana, with Love! Photobucket
Bookmark and Share
Bookmark and Share
2 komentara

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…