Preskoči na glavni sadržaj

Domaci marcipan-najukusniji i najbolji za oblaganje torti

Ticino smjesa je popularna al moramo znati da je to u strvari samo secer,nikakvi posebni lijepi ukus a i nije nesto posebno zdrava,Kad tortu ukrasimo ticinom izgleda lijepo al nit je bogata ukusom nit je posebno zdrava.
Ticino se kupi najcesce kao gotova industrijska smjesa i  izradjuju se figurice raznih boja ,al sve to mozemo napraviti i s domacim marcipanom.
Marcipan sam ili kao ukras za torte jest mnogo skuplji,al zato jako ukusan i bogat sastojcima.
Nemojte se bojati napravit sami marcipan.Jako ga je lako napravit,a svi cete uzivati u bogatom okusu.
torta ukrasena marcipan smijesom

SASTOJCI:

  1. 1 kg mlijeka u prahu
  2. 1 kg mljevenog secera
  3. 1 kg sitno mljevenih oljustenih badema
  4. 4 vrecice bijele instant zelatine
PRIPREMA :

Priprema je jako jednostavna,nema velikih tajni.Ako zelite bijeli marcipan obavezno ogulite bademe,a za to ce vam trebati malo vremena jer ako bademe potopite u vrucu vodu gotovo ce se sami oljustiti.
U veliku posudu stavite mlijeko u prahu,dodajte mljeveni secer,mljevene bademe i gotovu instant zelatinu,zeletina ce bit tekuca pa ce spojiti sve sastojke,jako pazite kod dodavanja tekucine jer i par kapi je dovoljno da smijesu napravi prerijetkom.
Ako vam se dogodi da je smijesa preljepljiva dodajte mljeveni secer.
Smijesa se mora dobro mijesiti i gotovo da se ne lijepi za podlogu kad je dobro izradjena.
Mijesite rucno,ja sam provala mikserom al nije dobro.

Gotovu smijesu mozete duze vrijeme upotrebljavat,stavite je u prozirnu foliju,to sve u plasticnu kanticu,Poklopite i stavite u hladnjak.
Prije upotrebe odrezite koliko vam treba smijese i pustite je da se ugrije na sobnu temperaturu ili manje komade ugrijte medju rukama.
Bojajte smijesu po zelji jestivim tekucim bojama.
Ako zelite jaci ukus marcipana u smijesu dodajte okus gorkog badema ili ruzinu vodicu.

Patkice na torti od marcipana
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…