Preskoči na glavni sadržaj

Srca-keksi od prhog tijesta

Nikad prije nismao bili u mogucnosti isprobati toliko razlicitih recepata za kekse,kolace ...net nas je sve zblizio,recepti se razmjenjuju,isprobavaju i prilagodjavaju podneblju.
I ja nisam imuna na nove spoznaje,rado isprobam nove recepti al isto tako moram zakljuciti da se moji ukucani i ja uvijek vratimo nasim tradicionalnim keksima i kolacima.
Zato danas ponovno pisem o keksima od prhog tijesta.
Ovo je jako stari recept,recept iz vremena kad su jaja bila velika dragocijenost i nije ih se bas svakodnevno upotrebljavalo u izradi kolaca.
Iako su ovi keksi jako jednostavni,po sastavu gotovo sirotinjski jako su lijepi,socni,topljivi i korica limuna s malo cimeta daje im predivan ukus.
Napravite ih i uzivajte u zimskoj veceri sa svojimnajmilijima...salica vrelog caja i keksici s okusom limuna i cimeta su idealna kombinacija.
Jos kad su u obliku srca idealni su za dan zaljubljenih!



SASTOJCI:

  1. pola kila brasna i to mijesano ostro i meko
  2. 400 grama margarina
  3. korica 2 limuna
  4. mala zlicica cimeta
  5. 6 jusnih zlica secera
  6. vanilij secer
  7. malo soli,prstohvat

PRIPREMA:

U posudu stavite brasno,umijesajte sve suhe sastojke + koricu limuna.U tu smijesu narezite margarin koji je sobne temperature.
Mijesite dok se sasvim ne sljubi brasno i margarin.
Morate dobiti cvrstu al kompaktnu masu tijesta.
Napravite loptu od tijesta i ostavite je pola sata u frizideru.
Sad tijesto razvaljajte,rezite u obliku srca i stavite peci u zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva
.Pecena srca spajajte mermeladom i uvaljajte u secer u prahu.
Moze dugo stajati al vjerujem da cete ih jako brzo pojesti!





Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …