Preskoči na glavni sadržaj

Torta" srceko"-torta od badema i cokolade

Jos nas malo dana dijeli od novokomponiranog praznika u domovini.Dok sam ja bila mlada ni u crkvi se nije posebno slavio dan Sv.Valentina al kako nam razlozi za slavlje uvijek dobro dodju tako smo prigrlili i ovaj praznik.Uostalom zasto ne,slaviti ljubav uvijek je pozeljno!
Za nas kod kuce sam ja napravila srce od slaga jer nevolimtortu oblozenu ticinom i bojom za kolace al ako volite mozete i tako ukrasit ovu tortu.Pazite ako upotrebljavate ticino ili marcipan za ukrasit tortu obavezno zavrsite s malo tvrdjim redom tijesta i neka krema bude sto cvrsca.Ja preporucam tortu dovrsite dan prije ,a kad se dobro stisne prekrijte je marcipanom ili ticinom.


Bogata torta od badema

RECEPT



Sastojci:/za biskvit/
1. 5 velikih jaja
2. 10 jusnih zlica secera
3. izribana korica jednog limuna+jedne narance
4. prasak za pecivo
5. vanilij secer
6. 2 zlice jusne brasna
7. 350 grama krupno mljevenih badema



Za kremu:

1. 1 litru mlijeka
2. 2 zlice gustina
3. 4 zlice brasna
4. 3 cijela jaja
5. 3 jusne zlice kakao praha
6. 10 jusnih zlica secera
7. 250 grama masla
8. 200 grama secera u prahu
9. 350 grama krupno mljevenih badema



Za ukrasavanje:
½ litre vrhnja za slag

Priprema



Od sastojaka napraviti klasicni biskvit,peci ga oko 40 minuta na 170 stupnjeva,ohladiti,razrezati i puniti kremom.
Kremu napraviti od mlijeka ,jaja,gustina,brasna i secera.
U mlijeku zakuhat smijesu od jaja,gustina,brasna,secera i kakao praha.
Ohladjeni puding umijesati u smijesu tucenog masla i secera u prahu.Na kraju u kremu umijesati mljevene bademe.

Ovom kremom puniti biskvit,tortu ukrasiti slagom.

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…