Preskoči na glavni sadržaj

Torta Margareta

(2) jela i kolači
 

TORTA MARGARETA
Sastojci: Za biskvit: 6-7 jaja(ovisi koliko su velika), 6 žlica šećera, 3 žlice brašna, pola vrečicepraška za pecivo, 6 žlica oraha.
Nadjev od oraha: 22 0 g. mlijevenih oraha, 200g. šećera, 1 kavena šalica vrelog mlijeka, 2 žlice ruma.
Nadjev od jaja: 3 jaja. 6 žlica šećera, 3 vanilin šećera, 4-5 žlica brašna, 1 žlica gustina, 500ml. mlijeka, 250 g. maslaca/margarina,.
Za ukras 500
ml. vrhnja za šlag.
Biskvit: Žumanca i šećer dobro izmiksati, promiješati brašno s praškom za pecivo. U žumanca neizmjenično dodavati snijeg od bjelanaca, mlijevene orahe i brašno. Smijesu uliti u lim obložen masnim papirom i peći 20 min. na 180 *C. Kada je biskvit pećenskinuti sa papira i saviti rolat.
Nadjev od oraha: Izmiješati orahe i šećer. preliti ih vrelim mlijekom i rumom. Promiješati. Šećer otopiti u vrelom mlijeku.
Nadjev od jaja: Dobro izmiksati jaja sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Dobivenu smijesuumiješati u vruće mlijeko. Kuhati na pari. Kada se smijesa zgusne, skloniti s pare i ohladiti.U ohlađeno dodati dobro pjenasto izrađen maslac. Sjediniti.Rolat premazati sa nadjevom od oraha, saviti izrezati na 21 komad. Složiti u krug 7 komada (6 okolo a jedan kolut u sredinu) u obliku cvijeta, premazati nadjevom od jaja. Na to staviti kolute rolata na isti način u tri kata. Cijelu tortu premazati sa šlagom i ukrasiti ali sredinu od kreme sa jajima ostaviti tako da izgleda žuto kao sredina cvijeta (tučak).
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…