Preskoči na glavni sadržaj

Voće i povrće: Torta od naranče i čokolade

Voće i povrće: Torta od naranče i čokolade

Torta od naranče i čokolade


Kako se ovo ljeto ne bi pretvorilo u niz kukanja na vrućinu i komarce odlučila sam se primiti posla i ispeći neki kolač. Pošto je ista opasnost prijetila i ovom blogu morala sam se primiti i fotoaparata. Uostalom bilo bi i vrijeme da vas počastim nečim slasnim i masnim pa koliko god se vrijeme inatilo.


E pa nadam se da volite kombinaciju čokolade i naranče.


Kombinacija tamne čokolade i naranče je jedna od onih koju ili obožavate ili ne podnosite, s tom kombinacijom kao da nema sredine. Ja spadam u skupinu ovih koji je obožavaju pa nije ni čudno da sam se na prvi pogleda zaljubila u ovu tortu kad sam je ugledala u zadnjem broju časopisa Iće&Piće.


Ovaj recept su predstavili vlasnici poznate zagrebačke slastičarnice „Čokolada“.
Iako mi je apsolutno sve što su podijelili s nama izgledalo više nego ukusno ova torta mi nije izlazila iz glave.
I eto jučer sam je napravila i mogu vam reći da je fina i sočna. Jedino recept napisan u Iću&Piću je bio nešto štur pa sam ja to sve pretumbala po svome, nešto malo izmijenila i dobila ovo što vidite na slikama.


Rekla bi da je ovo kombinacija okusa za odrasle, ali na moje iznenađenje i klincima se svidjela.

Kao što vidite nisam pretjerano rječita u zadnje vrijeme, ali to je zbog vrućine, ne radi mi nešto mozak.

I tako ja opet kukam… :)



SASTOJCI
2 naranče
8 jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
200 g šećera
250 g mljevenih badema
150 g tamne čokolade, otopljene
prstohvat soli

za glazuru
150 g tamne čokolade
1 žlica maslaca

POSTUPAK
  • Naranče dobro operite pa ih stavite kuhati u puno hladne vode. Kad zakuhaju prolijte vodu, dodajte novu vodu i nastavite kuhati dok nisu jako mekane, nekih petnaestak minuta. 
  • Kuhane naranče prebacite u blender i sameljite ih u kašu. 
  • Bjelanjke istucite u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli. 
  • Žumanjke pjenasto miješajte sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. 
  • Dodajte im otopljenu čokoladu, bademe i mljevenu naranču. Sve dobro izmiješajte da se sastojci prožmu pa na kraju lagano umiješajte i tučene bjelanjke. 
  • Pripremljenu smjesu izlijte u kalup promjera 25 cm obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva, 45 minuta. 
za glazuru
  • Nad laganom vatrom otopite čokoladu uz dodatak maslaca. 
  • Pripremljenom čokoladom premažite pečenu tortu. 
  • Po želji tortu još možete ukrasiti kriškama naranče.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …