Preskoči na glavni sadržaj

XXL torta s jagodama

(2) jela i kolači
 

XXL TORTA
sa jagodama
Z 4 kore:
6 bjelanaca, 150 g šećera, 60 g čokolade u prahu, 60 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema, 1 žlica oštrpg brašna.
Ugrijte pećnicu na 180 *C. Od bjelanaca i šećera sa zrnom soli istucite čvrsti snijeg. Zajedno pomiješajte orahe (lješnjake ili bademe) , čokoladu, brašno i lagano umiješajte u snijeg. Izlijte na veliki limpećnice (30x38) na papir za pečenje i ravno
mjerno razmažite. Pecite 15 minuta. Pečene biskvite ostavite da se ohlade na papiru.
Z kremu:
1 l mlijeka, 24 žumanca, 4 pudinga od vanilije, 400 g šećera u prahu, 400 g maslaca, od 3naranče sok (ne prevelike).
Žumanca lagano izradite pjenjačom, dodajte puding i s malo mlijeka sjedinite. Ostatak mlijeka stavite kuhati i kad je toplo (ne vruće), ulijte smjesu i skuhajte do kraja. Prekrijte prozirnom folijom i neka se malo prohladi. Izmiksajte pjenasto šećer u prahu s maslacem i dodajte malo-pomalo ohlađene kreme i te dobro sjedinite u pjenastu kremu.Dodajte iscijeđeni sok od naranči i ako je krema premekana, stavite ju u hladnjak da se stisne. Krema u konačnici nije premekana i ne curi s biskvita.
Ostali sastojci: oko 2 kg jagoda, 1,5 l slatkog vrhnja.
Oprane jagode narežite na ploške. Izmiksajte slatko vrhnje u šlag. filujte tortu na slijedeći način: biskvit, krema, jagode, šlag i tako još tri puta. Kad stavljate biskvit na šlag, stavite ga naopako s papirom prema gore i samo lagano odlijepite papir. Budući da je torta jako velika, možete sastojke prepoloviti, a dvije ispećene kore izrezati na dva dijela i imat ćete jednako visoku tortu ali manjih dimenzija. Ostavite da se torta dobro rashladi prije rezanja. Čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču-napola zamrznut je kao sladoled.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …