ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

XXL torta s jagodama

(2) jela i kolači
 

XXL TORTA
sa jagodama
Z 4 kore:
6 bjelanaca, 150 g šećera, 60 g čokolade u prahu, 60 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema, 1 žlica oštrpg brašna.
Ugrijte pećnicu na 180 *C. Od bjelanaca i šećera sa zrnom soli istucite čvrsti snijeg. Zajedno pomiješajte orahe (lješnjake ili bademe) , čokoladu, brašno i lagano umiješajte u snijeg. Izlijte na veliki limpećnice (30x38) na papir za pečenje i ravno
mjerno razmažite. Pecite 15 minuta. Pečene biskvite ostavite da se ohlade na papiru.
Z kremu:
1 l mlijeka, 24 žumanca, 4 pudinga od vanilije, 400 g šećera u prahu, 400 g maslaca, od 3naranče sok (ne prevelike).
Žumanca lagano izradite pjenjačom, dodajte puding i s malo mlijeka sjedinite. Ostatak mlijeka stavite kuhati i kad je toplo (ne vruće), ulijte smjesu i skuhajte do kraja. Prekrijte prozirnom folijom i neka se malo prohladi. Izmiksajte pjenasto šećer u prahu s maslacem i dodajte malo-pomalo ohlađene kreme i te dobro sjedinite u pjenastu kremu.Dodajte iscijeđeni sok od naranči i ako je krema premekana, stavite ju u hladnjak da se stisne. Krema u konačnici nije premekana i ne curi s biskvita.
Ostali sastojci: oko 2 kg jagoda, 1,5 l slatkog vrhnja.
Oprane jagode narežite na ploške. Izmiksajte slatko vrhnje u šlag. filujte tortu na slijedeći način: biskvit, krema, jagode, šlag i tako još tri puta. Kad stavljate biskvit na šlag, stavite ga naopako s papirom prema gore i samo lagano odlijepite papir. Budući da je torta jako velika, možete sastojke prepoloviti, a dvije ispećene kore izrezati na dva dijela i imat ćete jednako visoku tortu ali manjih dimenzija. Ostavite da se torta dobro rashladi prije rezanja. Čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču-napola zamrznut je kao sladoled.
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...