utorak, 23. listopada 2012.

DALMATINSKA TORTA-KLASIK DALMATINSKE KUHINJE

DALMATINSKA TORTA-KLASIK DALMATINSKE KUHINJE

Dalmacija predivna i kamenita,skrte zemlje,uvjetovala je i nacin zivota i kuhinju dalmacije!
Kolaci su sastavni dio tradicionalne dalmatinske kuhinje i predvidjeni su za specijalne prigode.
Osnov dalmatinskih kolacaje ono sto je skrta zemlja davala:smokve,rogace i posebno cijenjene bademe/bajame,mendule/
Kad bi se rodio sin,nasljednik svekrve su spravljale nevistama ovu tortu!
Nekoliko sitnih sastojaka cu sacuvati ko tajnu kuhinje moje bake,jer svaka kala u splitu ima svoju ricetu,pa tako i moja kala mala!
 SASTOJCI:
tijesto

  1. 400 grama brasna
  2. 250 grama secera
  3. 250 grama masla
  4. 4 zumanjca
  5. naribana korica limuna
  6. 1 prasak za pecivo
  7. 1 vanilij secer
  8. + 2 zlice mermelade za premazat tijesto

 SASTOJCI

NADJEV:

  1. 4 bjelanjca
  2. 250 grama staub secera
  3. par kapi maraskina
  4. 300 grama mljevenog badema
  5. ako ispadne pregusto dodati jos jedno jaje

 PRIPREMA:

  • pola tijesta razvaljati u oblik za toru
  • staviti u modl
  • premazati mermeladom
  • dodati nadjev
  • drugi dio tijesta razvaljati i napraviti trake s kojima prekrivamo nadjev

 Pecenje:

staviti u ugrijanu pecnicu na oko 200 celzija,peci dobrih 45 minuta,pri kraju premazati jajem i posuti malo krupnije mljevenim bademima







Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...