ponedjeljak, 8. listopada 2012.

KIKIRIKI TORTA-RECEPT ZA TORTU OD KIKIRIKIJA

KIKIRIKI TORTA-RECEPT ZA TORTU OD KIKIRIKIJA


RECEPT by
Emina Becirovic-Bjelic


 KIKIRIKI TORTA

za kore:

18 bjelanaca

450 gr secera
450 gr mljevenog kikirikija
3 kasike prezli

za fil:

18 zumanaca
250 gr secera
100 gr cokolade za kuhanje
3 pudinga od cokolade
8 dl mlijeka
250 gr putera ili margarina
200 gr mljevenog kikirikija
150 gr mljevenog keksa

dekoracija:

500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

U odgovarajucoj posudi umutiti 6 bjelanaca i 150 gr secera u cvrst snijeg.Zatim,dodati 150 gr mljevenog kikirikija i kasiku prezle,pa polahko promijesati kasikom.Okrugao kalup za tortu obloziti papirom za pecenje,sipati pripremljenu masu i peci u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.Na isti nacin od preostalog materijala,ispeci jos dvije kore.

fil:

Zumanca sjediniti sa secerom,dodati lomljenu cokoladu i kuhati na pari i mijesati sve vrijeme,dok se ne dobije kompaktna masa.Pripremljen fil ostaviti da se ohladi.
posebno skuhati puding od cokolade u 8 dl mlijeka i ostaviti da se ohladi.U ohladjena zumanca dodati puter i umutiti mikserom.Fil od zumanaca sjediniti sa filom od pudinga i dobro umutiti mikserom i dodati 200 mljevenog kikirikija i 150 gr mljevenog keksa.
Prvu koru premazati 1/2 fila i preklopiti drugom korom,zatim,nanijeti ostatak fila i poklopiti trecom korom.Cijelu tortu premazati sa umucenim slatkim vrhnjem i dekorisati,po zelji.
Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...