Preskoči na glavni sadržaj

KIKIRIKI TORTA-RECEPT ZA TORTU OD KIKIRIKIJA

KIKIRIKI TORTA-RECEPT ZA TORTU OD KIKIRIKIJA


RECEPT by
Emina Becirovic-Bjelic


 KIKIRIKI TORTA

za kore:

18 bjelanaca

450 gr secera
450 gr mljevenog kikirikija
3 kasike prezli

za fil:

18 zumanaca
250 gr secera
100 gr cokolade za kuhanje
3 pudinga od cokolade
8 dl mlijeka
250 gr putera ili margarina
200 gr mljevenog kikirikija
150 gr mljevenog keksa

dekoracija:

500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

U odgovarajucoj posudi umutiti 6 bjelanaca i 150 gr secera u cvrst snijeg.Zatim,dodati 150 gr mljevenog kikirikija i kasiku prezle,pa polahko promijesati kasikom.Okrugao kalup za tortu obloziti papirom za pecenje,sipati pripremljenu masu i peci u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.Na isti nacin od preostalog materijala,ispeci jos dvije kore.

fil:

Zumanca sjediniti sa secerom,dodati lomljenu cokoladu i kuhati na pari i mijesati sve vrijeme,dok se ne dobije kompaktna masa.Pripremljen fil ostaviti da se ohladi.
posebno skuhati puding od cokolade u 8 dl mlijeka i ostaviti da se ohladi.U ohladjena zumanca dodati puter i umutiti mikserom.Fil od zumanaca sjediniti sa filom od pudinga i dobro umutiti mikserom i dodati 200 mljevenog kikirikija i 150 gr mljevenog keksa.
Prvu koru premazati 1/2 fila i preklopiti drugom korom,zatim,nanijeti ostatak fila i poklopiti trecom korom.Cijelu tortu premazati sa umucenim slatkim vrhnjem i dekorisati,po zelji.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …