Preskoči na glavni sadržaj

Meko i prozracno pecivo od svijezeg sira

Meko i prozracno pecivo od svijezeg sira

Malo su ipak prohladnije veceri,iako su dani topli,na suncu i vruci...i to je vrijeme za sve domacice da razvesele svoje najmilije tolim pecivom!
Za nas je petak vecer,obiteljska vecer,opusteni smo..jer subotom,sto je najvaznije unuci nemaju skoli!
Vjerovali ili ne nas obiteljski zivot i opustanje iskljucivo ovisi o skoli!
Kad nema skole,domacih zadataka i ucenja,svi smo nekako leprsavi i veseli sto smo zajedno,a ja neznam kako drugacije da pokazem koliko mi moja obitelj znaci vec preko kuhinje i kuhanja,pecenja kolaca...

Veceras sam zeljela da moj dom mirise po svjeze pecenom pecivu,sto je priznat cete posebno liejep miris!
Mislim da svi vole miris svjeze pecenog peciva!
S malo dobre volje,malo kuna pruzit cemo lijepo gurmansko uzivanje cijeloj obitelji!
I mladima i onima malo manje mladima!
 SASTOJCI
  1. 1/2 kg brasna za dizana tijesta
  2. 150 grama svjezeg sira
  3. 1 dcl toplog mlijeka
  4. 1 cijelo jaje
  5. 1/3 zlicice soli
  6. 1 jusna zlica secera
  7. 3 vrecice instant kvasca
  8. + jedno jaje za premazivanje 
 PRIPREMA:

  • u zdjelu najprije staviti brasno,umijesati sol,secer i suhi kvasac
  • pazite sir mora biti topal,ako ne ugrijan a ono bar sobne temperature
  • ugrijati mlijeko i dodati mjesavini
  • usuti jaje
  • sve dobro izmijesati
  • vjerojatno cete trebati na kraju dodati jos malo brasna,ako se tijesto bude lijepilo
  • dobro ga rukama mjesiti,da bude jako izdasno,lagano
  • ostaviti dizati
  • premjesiti,raditi pecivo oblika po zelji!
  • pustiti dizati
  • dignuto premazati jajem
  • posuti soli ili sezama ili maka ili lana
  • peci u ugrijanoj pecnici na 220 oko 20 minuta




Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…