Preskoči na glavni sadržaj

Odlican DVOBOJNI ROLAT

DVOBOJNI ROLAT

RECEPT  by Emina Becirovic-Bjelic


 

Emina Becirovic-Bjelic DVOBOJNI ROLAT

crna kora:

5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od cokolade
1 kasikica praska za pecivo

zuta kora:

5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od vanilije
1 kasikica praska za pecivo

fil:
700 ml mlijeka
10 kasika secera
6 kasika gustina
250 gr margarina
kutija jaffa keksa
50-100 gr bijele cokolade sa zitaricama i brusnicom
3 kasike crnog eurokrema
3 kasike bijelog eurokrema
pekmez od sljiva

za ukrasavanje
500 ml slatkog vrhnja
Priprema:

Umutiti posebno bjelanca sa 5 kasika secera u cvrst snijeg,zatim umutiti zumanca sa 5 kasika secera,te obje smjese sastaviti.Dodati, brasno puding i prasak.Smjesu kasikom ujednaciti i istresti u tepsiju oblozenu kuharskim papirom i peci oko 20 minuta na temp. od 180° C.
Pecenu koru,zajedno sa papirom,dok je topla uviti u rolat.
Postupak ponoviti i sa zutom korom,samo umjesto pudinga od cokolade,staviti puding od vanilije.

U serpu na sporetu sipati mlijeko i dodati secer,promijesati.Posebno razmutiti gustin sa malo vode i sipati u uzavrelo mlijeko,uz neprestano mijesanje dok smjesa ne postane gusta.Skinuti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.U ohladjeno umiksati omeksao margarin i smjesu podijeliti na dva dijela.U prvi dio staviti crni eurokrem i jaffa keks isjecen na sitnije komade.U drugi dio staviti bijeli eurokrem i sitno isjecenu cokoladu sa zitaricama i brusnicom.

Odmotati crnu koru i odvojiti od papira,te nanijeti bijeli fil,zatim preko fila nanijeti zutu koru,koju prvo premazemo sa pekmezom od sljiva,pa na pekmez nanijeti crni fil.Obje kore,lagano uviti u rolat.
Rolat ostaviti u frizider da se malo stegne,a zatim slatko vrhnje umutiti u slag i rolat dekorisati po zelji.
Prijatno! —
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …