Preskoči na glavni sadržaj

Posna savijaca-tako jednostavno,zdravo i ukusno

Posna savijaca-tako jednostavno,zdravo i ukusno 

Kako smo velika obitelj,na okupu cetiri generacije obitelji,pravi klan,ako mene pitate...moram i kolace prilagodit svima,pa tako sve recepte prilagodjavam onima koji nesmiju konzumirat jaja,masnoce i sl. Tako je nastala i ova savijaca,malo mozganja,isprobavanj i svi zadovoljni. toplo je preporucam svima!
Dakle za izradu ne upotrebljavam ni jaja ni umjetne masnoce..ni zamjenska sladila,jer u samo tijesto ide jako malo secera!
tijesto razvaljamo
Sastojci:
za tijesto savijace/

  1. 3/4 kg glatkog brasna
  2. 4 dcl kiselog vrhnja
  3. 2 dcl ulja 
  4. 2 dcl toplog mlijeka
  5. 1 zlicica soli
  6. 1 jusna zlica secera
  7. naribana korica agruma i sok
  8. 2 jusne zlice suhog kvasca
premazati mermeladom ili djemom

posipati krupno mljevenim bademima


zarolati
Priprema:

  • U brasno dodati suhe sastojke
  • zamjesati da se sljube
  • dodati vrhnje,ulje,sok od agruma
  • na kraju toplo mlijeko
  • sve zamijesati kao za orahnjacu,dakle tijesto mora biti mekano i podatno
  • ostaviti da se dize
  • kad se bar udvostruci,razrezati na 3-4 dijela
  • razvaljati
  • premazati mermeladom ili djemom
  • dodati krupno sjeckane bademe
  • zarolati i pustiti da se dize na toplom

sad se trebaju udvostruciti

premazati tucenim jajem samo zbog boljeg izgleda

evi ispecene u pecnici na oko 150-160,jedno 45 min

malo stauba nije naodmet

jos vruce savijace






Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …