subota, 13. listopada 2012.

Posna savijaca-tako jednostavno,zdravo i ukusno

Posna savijaca-tako jednostavno,zdravo i ukusno 

Kako smo velika obitelj,na okupu cetiri generacije obitelji,pravi klan,ako mene pitate...moram i kolace prilagodit svima,pa tako sve recepte prilagodjavam onima koji nesmiju konzumirat jaja,masnoce i sl. Tako je nastala i ova savijaca,malo mozganja,isprobavanj i svi zadovoljni. toplo je preporucam svima!
Dakle za izradu ne upotrebljavam ni jaja ni umjetne masnoce..ni zamjenska sladila,jer u samo tijesto ide jako malo secera!
tijesto razvaljamo
Sastojci:
za tijesto savijace/

  1. 3/4 kg glatkog brasna
  2. 4 dcl kiselog vrhnja
  3. 2 dcl ulja 
  4. 2 dcl toplog mlijeka
  5. 1 zlicica soli
  6. 1 jusna zlica secera
  7. naribana korica agruma i sok
  8. 2 jusne zlice suhog kvasca
premazati mermeladom ili djemom

posipati krupno mljevenim bademima


zarolati
Priprema:

  • U brasno dodati suhe sastojke
  • zamjesati da se sljube
  • dodati vrhnje,ulje,sok od agruma
  • na kraju toplo mlijeko
  • sve zamijesati kao za orahnjacu,dakle tijesto mora biti mekano i podatno
  • ostaviti da se dize
  • kad se bar udvostruci,razrezati na 3-4 dijela
  • razvaljati
  • premazati mermeladom ili djemom
  • dodati krupno sjeckane bademe
  • zarolati i pustiti da se dize na toplom

sad se trebaju udvostruciti

premazati tucenim jajem samo zbog boljeg izgleda

evi ispecene u pecnici na oko 150-160,jedno 45 min

malo stauba nije naodmet

jos vruce savijace






Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...