Preskoči na glavni sadržaj

ROLAT S KREMOM OD PRZENIH BADEMA

ROLAT S KREMOM OD PRZENIH BADEMA Kad zelite obradovati ukucane,a i goste finim kremastim kolacem,a nemate puno vremena,rolat s ovom kremom koj se ne kuha je odlican izbor.Dok se rolat ispece i ohladi vi imate vremena napravit kremu i stavit hladit rolat,dakle isto popodne ili dan ga mozete uz sve ostale obveze i napravit i konzumirat!Nije od kolaca koji nuzno moraju prespavat!

premazan kremom od cokolade i przenih mljevenih badema

rolat ukrasite po zelji
SASTOJCI:

za biskvit:
  1. 5 velikih jaja/odvojeno mutit zumanjca i bjelanjca/
  2. 5 jusnih zlica secera
  3. vanilija secer
  4. 5 jusnih zlica brasna
  5. prasak za pecivo
  6. malo soli/prstohvat/
  7. naribane limunove korice
  8. sok od jednog limuna
za kremu:
  1. 1 pakiranje masla
  2. 250 grama staub secera
  3. par kapi bademovog extrakta
  4. 100 grama rastopljene cokolade za kuhanje
  5. 200 grama mljevenih przenih badema
  6. 100 ml vrhnja za slag
slag preostali tuci i sluzi za ukrasavanje


ovako to izgleda u presjeku

PRIPREMA:

biskvit:

  • odvojiti zumanjca od bjelanjaca
  • tuci bjelanjca sa malo soli dok ne postanu jako cvrsti
  • zumanjca sa secerom i ostalim sastojcima dobro umutiti.
  • U brasno zamjesati prasak za pecivo
  • polagano dodavati smjesi zumanjca po zlicu brasna+zlica tvrdog bjelanjca
  • mijesati drvenom zlico,jer nece smijesa pasti
  • tu smijesu izliti na masni papir i peci oko 15 min. na 180 /ugrijana pecnica/
pecenii biskvit odmah prebaciti na vlaznu cistu krpu,zarolati i ostaviti da se ohladi.
puniti kremom i ukrasiti.

krema:
  • maslo sobne temperature sljubiti sa staub secerom,dodati rastopljenu cokoladu i kap-dvije extrakta od badema
  • u smijesu sad dodati tekuce vrhnje za slag i tuci mikserom na najvecoj brzini
  • u smjesu dodati mljeveni przeni badem
  • ako nije dovoljno cvrsta  krema,stavite je malo u hladnjak,stisnut ce se
  • u ohladjeni biskvit rasporediti kremu
  • opet zarolati,premazati ostatkom kreme
  • ukrasiti slagom i ukrasima po zelji
  • malo rashladiti i posluziti!
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…