Preskoči na glavni sadržaj

Slana pita od tikvica-obrok za cijelu obitelj i sire

PITA SLANA OD TIKVICA-UKUSAN I ZDRAV OBROK ZA CIJELU OBITELJ I SIRE!!!








Pite slane cijela moja obitelj voli,zimi cesto radim kumpirusu il sa mesom i povrcem,o siru i svim kombinacijama sa sirom netreba ni govorit!
Kako moji unuci nevole povrce,tikvica kamuflirana u korama za pitu i ispecene imaju sansu da udju kroz usta mojih unuka!


Kore za pitu od tikvica!

Kore radim po jednostavnoj recepruri..dakle u jedno 750grama brasna,glatkog bijelog,stavim soli otprilike,2 zlice biljnog ulja,jusnu zicu octa od jabuke il vinskog,moze jaje a i netreba,te dodam mlake vode koliko upije da tijesto bude jako mekano,podatno,ako treba dodam jos mrasna,dobro mjesim...kad je sasvim dobro razradjeno,podjelim ga u zeljeni broj kuglica,premazem uljem i pokriveno ostavim da odstoji dok ja napravim nadjev!

SASTOJCI ZA NADJEV OD TIKVICA

  1. 1 kg domacih tikvica
  2. 2-3 kumpira
  3. 6 jusnih zlica kiselog vrhnja
  4. sol
  5. jusna zlica vegete
  6. 3-4 vece kapule/crveni luk/ sitno nasjeckan
  7. cesnjak i persin po zelji
  8. papar bijeli po zelji
  9. maslinovo ulje
  10. 2 zlice integralnog brasna
  11. prasak za pecivo
PRIPREMA NADJEVA.

sitno nasjeckanu kapulu,posoliti i staviti na ulje da na vatri zacakli i dodat vode ,pustit da ispari a kapula sasvim omeksa,dodati naribane tikvice i naribane kumpire,zacine,dinstati,vise kuhati oko 15 min ,zamijesato integralno brasno i vrhnje,dodati prasak za pecivo i dodati u tikvice.

Gugle tijesta rastegnuti na zeljenu debljinu,ja napravimkao za kumpirusu,malo malo deblje,punim nadjevom,zarolam.satavim u pleh prekriven masnim papirom,stavim pec na oko 200 stupnjeva,dok nedobije zlatnu boju,izvadim,vruce premazem uljem i po zelji stavim usitnjenog cesnjaka!!

Sluziti toplo i hladno!











Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …