Preskoči na glavni sadržaj

SLATKA PIRAMIDA

SLATKA PIRAMIDA-PRENESENO S FB

Slatka Piramida/Sweet Pyramid

by Yummilicious Cakes & Desserts on Sunday, September 16, 2012 at 2:46pm ·

Ovaj kolac kao i svaki drugi gdje se u fil moze staviti sto zelite zavisi od vaseg ukusa. Tako da je ovaj bio sa ukusom jagode ali isto tako mozete staviti, borovnice, jabuke, maline, ili samo kremu i zele. Ideju sam pokupila od svoje zaove iz Bosne. Ja sam za nas pravila s kremom i zeleom a ovaj s jagodama nije bio za nas pa nemam slike kako izgleda iznutra. Brz i ukusan kolac.
Sastojci:
  • 1 kutija petit keksa
  • 1 slag pjena
  • 250 g jagoda,izrezanih
  • 1/2 cokolade,Milka ili po zelji(100 g Milka)
Krema:
  • 1/2 l mlijeka
  • 2 pudinga okusa jagode
  • 20 dag secera
  • 1 vanilin secer
  • 1 kaskica ekstrata jagode 
  • 25 dag  maslaca,sobna temperatura

Nacin Pripremanja:
  1. Skuhati puding po upustvu pa ostaviti da se ohladi.
  2. Puter umutiti pjenasto sa secerom pa dodati u ohladeni puding. Dodati extrate, jagode i cokoladu pa dobro izmjesati.
  3. Poredati petit keks na foliju, tri reda u sirinu i u duzinu koliko zelite. Premazati kremom, pa poredati drugi red keksa. Ponovo premazati kremu ali ovaj put samo po sredini. Rukom podrzati jednu stranu pa prema sredini privuci, isto tako uraditi sa drugom stranom tako da se ove dvije strane sastave na vrhu.
  4. Premazati ostatkom kremom, i slagom i dekorisati po zelji.
  5. Staviti u frizider na nekoliko sati prije nego sto posluzite.
Dobar Tek!
Prijatno!

Ingredients:
  • 1 pack of graham crackers
  • 1 cup heavy cream
  • 1 cup of strawberries,cut
  • 1/2 chocolate,Milka or any
Cream:
  • 2 strawberry puddings
  • 2 cups milk
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tsp vanilla extrat
  • 1 tsp strawberry extrat
  • 4 oz butter
Directions:
  1. First prepare your puddings by directions. 
  2. Mix the butter with sugar until creamy. Add the extrats and then cold pudding. Mix well, and then add the strawberries and chocolate. Mix again but with your hand.
  3. Put some foil on the table and then layer three rows of crackers(wide) and as many you want to be long.
  4. Spread some cream and layer the second row. Then put some cream but only in the middle. With your hands put these two sides togeher, toward the middle.
  5. Spread the rest of the cream over the top and add some whipped heavy cream. Decorate any way you want.
  6. Refrigerate before serving.
























Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…