Preskoči na glavni sadržaj

TORTA KREM BADEM

TORTA KREM BADEM
/bez zumanjaca/

 U zivotu sam naucila da je "manje vise" i to u svim prigodama,bilo po pitanju make-upa,odjece,nakita pa tako i kolaca i kuhinje opcenito.
Vjerojatno sve to potice iz mojih dalmatinskih gena,gdje se oduvijek cijenila jednostavnost i ukus,sto manje kica ,a puno umjerenosti u svemu.Ko sto je priroda jednostavna i lijepa,kamen i more,tako je i dalmatinska kuhinja jednostavna,ukusna,lijep i zdrava.Kolace i torte volim dalmatinske,prvenstveno,nevolim bespotrebno mijesanje cudnih sastojaka,pretvaranje dalmatinskog kolaca sa zacinima u indijski il tajlandski,njihovo je na njihov nacin lijepo i nek ostane tamo gdje kulturoloski i povijesno,pa i klimatski pripada!Ja se zalazem za ocuvanje naseg prirodnog blaga,pa tako i nase tradicionalne kuhinje!

 TORTA KREM BADEM

SASTOJCI:

biskvit

  • 6 bjelanjaca
  • 8 jusnih zlica staub secera
  • 200 grama sitno mljevenih badema
  • par kapi extrakta gorkog badema
  • zlicica maraskina
  • 1 jusna zlica mrvica krusnih
  • pola vrecice praska za pecivo
  • vanilij sexer
 KREMA:

  1. 1 litra mlijeka
  2. 8 jusnih zlica secera
  3. vanilij secer
  4. 6 jusnih zlica gustina
  5. 1 jusna zlica kakao praha
  6. 2-3 kapi extrakta gorkih badema
  7. 150 grama sitno mljevenih badema
  8. 200 grama maslaca
  9. 200 grama staub secera
 ocaklina:

  • 200 grama cokolade za kuhanje
  • 2-3 zlice ulja
  • 3 zlice mlake vode
 PRIPREMA:
biskvit
  • najvaznije uzeti bjelanjca sobne temperature
  • dobro ih tuci da budu jako cvrsti
  • dodati gornje sastojke uz lagano mijesanje
  • peci na laganoj vatri,vise susiti oko 20 min.
  • ohladjeno premazati mermeladom od sipka
 PRIPREMA
krema

  • odvojiti malo mlijeka i umijesati smijesu gustina ,secera i mlijeka i kakao praha
  • ostatak mlijeka uskuhati
  • dodati extrakt i vanilij secer,ili stapic vanilije
  • uzavrelo mlijeko maknit sa vatre
  • umijesati smjesu gustina
  • mjesati dok se sasvim ne stisne
  • u toplo dodati mljevene bademe
  • ohladiti i u ohladjenu kremu zamijesati tuceno maslo sa staubom
Na biskvit premazan mermeladom nanjeti kremu,i sve preliti cokoladnom ocaklinom,Ohladiti i ukrasiti po zelji

torta krem badem







Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …