srijeda, 31. listopada 2012.

TORTA KREM BADEM

TORTA KREM BADEM
/bez zumanjaca/

 U zivotu sam naucila da je "manje vise" i to u svim prigodama,bilo po pitanju make-upa,odjece,nakita pa tako i kolaca i kuhinje opcenito.
Vjerojatno sve to potice iz mojih dalmatinskih gena,gdje se oduvijek cijenila jednostavnost i ukus,sto manje kica ,a puno umjerenosti u svemu.Ko sto je priroda jednostavna i lijepa,kamen i more,tako je i dalmatinska kuhinja jednostavna,ukusna,lijep i zdrava.Kolace i torte volim dalmatinske,prvenstveno,nevolim bespotrebno mijesanje cudnih sastojaka,pretvaranje dalmatinskog kolaca sa zacinima u indijski il tajlandski,njihovo je na njihov nacin lijepo i nek ostane tamo gdje kulturoloski i povijesno,pa i klimatski pripada!Ja se zalazem za ocuvanje naseg prirodnog blaga,pa tako i nase tradicionalne kuhinje!

 TORTA KREM BADEM

SASTOJCI:

biskvit

  • 6 bjelanjaca
  • 8 jusnih zlica staub secera
  • 200 grama sitno mljevenih badema
  • par kapi extrakta gorkog badema
  • zlicica maraskina
  • 1 jusna zlica mrvica krusnih
  • pola vrecice praska za pecivo
  • vanilij sexer
 KREMA:

  1. 1 litra mlijeka
  2. 8 jusnih zlica secera
  3. vanilij secer
  4. 6 jusnih zlica gustina
  5. 1 jusna zlica kakao praha
  6. 2-3 kapi extrakta gorkih badema
  7. 150 grama sitno mljevenih badema
  8. 200 grama maslaca
  9. 200 grama staub secera
 ocaklina:

  • 200 grama cokolade za kuhanje
  • 2-3 zlice ulja
  • 3 zlice mlake vode
 PRIPREMA:
biskvit
  • najvaznije uzeti bjelanjca sobne temperature
  • dobro ih tuci da budu jako cvrsti
  • dodati gornje sastojke uz lagano mijesanje
  • peci na laganoj vatri,vise susiti oko 20 min.
  • ohladjeno premazati mermeladom od sipka
 PRIPREMA
krema

  • odvojiti malo mlijeka i umijesati smijesu gustina ,secera i mlijeka i kakao praha
  • ostatak mlijeka uskuhati
  • dodati extrakt i vanilij secer,ili stapic vanilije
  • uzavrelo mlijeko maknit sa vatre
  • umijesati smjesu gustina
  • mjesati dok se sasvim ne stisne
  • u toplo dodati mljevene bademe
  • ohladiti i u ohladjenu kremu zamijesati tuceno maslo sa staubom
Na biskvit premazan mermeladom nanjeti kremu,i sve preliti cokoladnom ocaklinom,Ohladiti i ukrasiti po zelji

torta krem badem







Objavi komentar

MA:Toni restoran na Bacama-Split

E danas kad sam cvrsto odlucila napisat par rijeci o ovom odnedavno popularnom konobi restoranu na splitskim bacama,pokraj ostarije Vidjako...