Preskoči na glavni sadržaj

Dnevne cvebe Blog Dobre hrane U našim redovima: Voće i povrće


U našim redovima: Voće i povrće


Jako se veselimo što se Dobroj hrani pridružio i gastroblog-veteran  Voće i povrće, blog koji piše Andrea, zaljubljenica u kuhanje, fotografiju, arheologiju i svoju osmomjesečnu kćerkicu. Svi koji su barem jednom kliknuli na njezin blog znaju da vas ondje uvijek čeka neki zanimljiv uvod, dobra fotografija i recept s kojim ne možete pogriješiti. Zamolili smo Andreu da nam kaže ponešto o sebi te o tome kako je sve počelo. Prepuštamo vas u njene ruke (riječi?).
Blog sam počela pisati prije skoro 5 godina. Teško je reći što me  točno ponukalo na taj korak, bila sam totalni početnik u kuhinji i vrlo često sam brljala i pokušavala spasiti promašena jela. U jednom trenutku sam odlučila sve to uobličiti u blog, uglavnom zato jer se u tom trenutku nisam bavila ničim pametnijim. Kako u to vrijeme nije postojala – danas tako velika – domaća gastro blog scena nisam očekivala da će te moje uratke ikad itko čitati. Shodno tome nisam se ni potrudila oko imena bloga već sam u traženu rubriku upisala prvu stvar koja mi je pala na pamet.
Ubrzo su se stvari ozbiljno zakuhale  u mojoj kuhinji, a i na našoj blog sceni. Bilo nas je sve više, krenula su blogerska druženja po uzoru  na svjetske blogere i tako je zaživjela naša mala zajednica.
Zahvaljući blogu objavila sam i malu tematsku božićnu kuharicu te surađivala s par domaćih časopisa i web portala.
Što se sadržaja bloga tiče mogu reći da je on stvarno svaštara. Namirnice ne diskriminiram i jednako volim i slatko i slano, meso i povrće, žitarice i ribu. Svega tu ima, od klasičnih jela koja nosim iz mamine kuhinje do eksperimentiranja s nama egzotičnim kuhinjama Bliskog istoka i daleke Indije.
Uz hranu, koju neizmjerno volim, velika ljubav mi je i fotografiranje iste. To je polje na kojem još učim i pokušavam postati bolja. Nije to uvijek lagan zadatak jer, kao i svi blogeri, fotkam u krajnje neprofesionalnim uvjetima, bez profesionalne opreme i, što je najgore od svega, dok mi kruli u želucu.
Inače tridesetidvije su mi godine, diplomirani sam arheolog, a posljednjih 8 mjeseci sam i mama jednoj maloj meketavoj puzavici. To je trenutno najvažnija uloga u mom životu.
Osim bebe, hrane i bloga, volim još pogledati dobar SF, pročitati dobar krimić, poslušati Erykahu Badu, putovati, zaliti sve pivicom i onda to objaviti na blogu.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

petak-riba-lokarde s povrcem iz pecnice

LOKARDE S POVRCEM IZ PECNICE

Ako vas muci przenje,pecenje ribe u stanu,ako mrzite sto vam od plave ribe/koja je zdrava,ukusna i jeftina/cijela kuca zaudara na ribu do iduceg petka,onda je za vas idealan ovaj recept.


Najvaznije je otic i kupit sasvim svjeze lokarde iz Jadranskog mora...dakle sutra oko deset sati krenite na peskariju!Ako zivite u Zg mozete krenit i oko 9,dodje vec vecina ribe na Dolac do 9 sati!
Koliko ce vam komada lokardi trebat odlucite sami,al imajte na umu da lokarda nesmije bit mrsavica,one bez naslaga masnoca nisu ukusne i socne,vec suhe i neukusne!
Trkom kuci s peskarije,ocistite lokarde,posto cete ih spremat u pecnici slobodno ih mozete i oprat,zasolite,zauljite i nek malo stanu
Vi u medjuvremenu pokupite svo povrce sto imate u kuci i obavezno nekoliko komada zrele rajcice!
Kod mene je obavezna i puna zlica vegete,al to je kod mene jer ja volim okus koji daje vegeta.
U skrovadu polozite kumpir izrezan na ploske, paprike,crveni luk,tikvice,balancane,pome,karote,zacine,…