Preskoči na glavni sadržaj

SAVIJACA OD BADEMA-BAJAMA

SAVIJACA OD BADEMA-BAJAMA

IAKO JAKO VOLIM ORAHE,PA I ORAHNJACU,ZBOG  ZDRASTVENIH PROBLEMA MOG SUPRUGA I MOJIH RODITELJA,RADIM SAVIJACU OD BADEMA ILI KOKOSA,ILI MJESANO.








 SASTOJCI
tijesto

  1. 3 zumanjka
  2. pola kile brasna
  3. 3 vrecice instant kvasca
  4. 6 zlica secera
  5. naribana korica narance
  6. sok jedne narance
  7. malo soli
  8. vanilija secer
  9. 10 zlica ulja
  10. toplog mlijeka koliko popije
 nadjev:
  • 3 bjelanjca
  • 8 zlica sitno mljevenih bajama
  • 6 zlica secera
  • vanilij sexer
  • pola kesice praska za pecivo+jedna zlica brasna
  • 2-3 kapi gorkog extrakta badema ili maraskina
 PRIPREMA

  • Tijesto zamijesati po ustaljenom postupku za dizana tijesta.
  • Vazno je da svu svi sastojci ugrijani,prostorija topla da se tijesto sto bolje digne!
  • Razradite dobro tijesto,nek se napunu mjehuricima zraka
  • ostaviti na toplo nek se dize
  •  dignuto tijesto premjesiti
  • razvaljati lazanjurom
  • puniti nadjevom od bajam i tucenih bjelanjaca
  • zarolati i pustiti dizati
  • dignuto tjesto premazati tucenim jajem
  • staviti peci na laganu vatru,na 150 stupnjeva jedno 40 minuta
 priprema nadjeva

  • dobro tuci bjelanjca sa malo soli
  • u tvrd bjelanjac dodati mljevene bademe
  • zatim zlicu brasna sa umjesanim praskom za pecivo
  • dodati ostale sastojke
  • lagano izmjesati
  • i staviti na razvaljano tijesto



Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …