Preskoči na glavni sadržaj

TORTA LEDENA KOCKA-ZA LUKRECIJU

TORTA LEDENA KOCKA-ZA LUKRECIJU

KO PRVO OD JUCER SAM BILA ZIVCANA I UZNEMIRENA I NIKAKVA,JER RADILO SE O ZDRAVLJU MOJE UNUCICE,PA VAM JE ONDA SVIMA JASNO DA NISAM BILA SVA SVOJA IAKO SAM JA SA SVOJIM ISKUSTVOM BILA UVJERENA DA JE MOJA PRINCEZICA DOBRO,IPAK SAD KAD SAM DOBILA POTVRDU TOMU,LAKSE DISEM.
Kad sam ja uznemirena obvezno bizim u kuhinju,pravljenje kolaca,mjesanje kruha,kuhanje...sve je to meni ko apaurin...smiri me,dakako i nekako bistrije,mirnije razmisljam!
Jucer sam radila buhtle,pa kako su mi ostali bjelanjci odlucila sam napravit tortu,biskvit od bjelanjaca i mljevenih badema,vanilija ledena krema i preljev od gorke cokolade...priznajte nemoze bit lose..i tako sam slozila ovu tortu za moju princezicu,najdrazu--Lukreciju!
Naravno da sam nikakva u ukrasavanju torte,tu sam nula,a o slikanju iste necu ni pricat,to vec i pticice na grani znaju---al i vecina zna da su mi kolaci jako ukusni,pa sve zaborave na moje lose fotke i nespretno ukrasavanje!Nadam se da ce netko od mojih vjernih citatelja bloga napravit ovu tortu,ukrasit je i slikat kako spada i to podijelit sa svima nama,pa da i moj blog zablista kojom lijepom fotkom!Unaprijed HVALA!!









 SASTOJCI:biskvit
  1.  3 bjelanjca
  2. 3 jusne zlice secera
  3. korica narance
  4. 1 jusna zlica brasna
  5. 3 jusne zlice krupno mljevenih bajama
  6. pola vrecice praska za pecivo
  7. vanilij secer
  8. pinku soli
 priprema biskvita

  • jako tvrdo istuci  bjelanjca sa soli
  • dodati gore nabrojene sastojke uz lagano mjesanje
  • u tepsiju staviti masni papir
  • papir posuti mljevenim bajamima
  • prebaciti bijeli biskvit
  • peci na lagano oko 150 jedno 20 minuta
  • vruce prebaciti na pripremljeni masni papir
  • odljepiti papir na kojem se peklo i jos vruce prepoloviti
 evo prepolovljen,sad samo da se ohladi i punimo vanilija bijelom kremom,tkz.ledenom kremom

 BIJELA-LEDENA KREMA-VANILIJA KREMA

SASTOJCI:

  1. 1 litra mlijeka
  2. 4 vrecice vanilija secera
  3. 8 jusnih zlica brasna
  4. 6 jusnih zlica secera
  5. 250 grama maslaca ili margarina za torte
  6. 250 grama staub secera
 priprema kreme
  • oduzeti od mlijeka jednu casu
  • ostatak staviti sa vanilij secerom da uskuha
  • u posudu staviti brasno,secer i dodati uz mijesanje mlijeko
  • dobro izmjesati
  • uskuhano mlijeko maknit sa vatre
  • umijesati smijesu i mijesati dosta zustro dok se sasvim ne stisne
  • ohladiti
  • maslac sobne temperature pomijesati sa staub secerom
  • sjediniti sa kremom kad se ohladi
 torta kocka napunjena i premazana ledenom kremom,sad je staviti hladiti
 na hladnu tortu preliti toplu smijesu otopljene gorke cokolade i par zlica ulja da ima sjaj
Ukrasiti po zelji,sve ce bit bolje od mog pokusaja ukrasavanja!
Vratiti hladiti,i nakon par sati je spremna za rezanje!

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …