Preskoči na glavni sadržaj

KNEDLE SA SEZAMOM

KNEDLE SA SEZAMOM


Knedle su svima poznato jelo,desert il glavno jelo,svejedno.
Odavno mi je prijateljica dala ovaj recept sa tijestom od brasna i sezama,neko vrijeme sam samo tako radila knedle,pa onda nekako zaboravila,i jutros se opet sijetila tog super receptica i evo rezultata.

 SASTOJCI:

  1. 7,5 DCL VODE
  2. CAJNA ZLICICA SOLI
  3. 1 DCL BILJNOG ULJA
  4. GLATKOG BRASNA OKO 700 GRAMA
  5. 2 JUSNE ZLICE SEZAMA
  6.  1 JUSNA ZLICA MASLACA
  7. OKO 25 ZLICICA MERMELADE UKUSA PO ZELJI
  8. ZLICICA CIMETA
  9. 2 velika jaja
ZA PRELJEV:
  • 200 GRAMA krusnih mrvica
  • 100 grama kristal secera
  • 1 zlicica cimeta
  • 1 jusna zlica sezama 


 PRIPREMA:

  1. U posudu staviti posoljenu vodu i ulje
  2. kad uzavre maknuti sa vatre i usipati brasno,sezam,maslac
  3. mijesati dok nedobijemo sasvim tvrdu smijesu
  1. kad se smijesa prohladi dodati jaja
  2. umijesati u smijesu i dodavati uz mijesanje jos malo brasna
  3. tijesto je gotovo kad se vise ne lijepi 
  4. od tijesta raditi krugove i puniti mermeladom u koju smo umijesali cimet
  5. praviti loptice koje ukuhamo u slanoj uzavreloj vodi
  6. knedle su gotove kad pocmu plivati
  7. u medjuvremenu u ovecu tavu staviti mjesavinu ulja i maslaca
  8. na ugrijanu masnocu staviti sezam,zapeci
  9. dodati mrvice i uz mijesanje zapeci do zlatnozute boje
  10. u mrvice stavljati tek kuhane kuglice
  11. sa svih strana nek se zaljepe mrvice i sezam
  12. posuti secerom i cimetom te posluziti
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

FRITULE OBICNE DALMATINSKE

FRITULE OBICNE DALMATINSKE





FRITULE-tradicionalno dalmatinsko jednostavno slatko.Fritule su odraz zivota i tradicije kraja u kom su nastale,surove prirode gdje kamen poljem vlada.Sirotinjski kolac,malo brasna,malo suvica,pinku rakije i puno ljubavi u nasih majki i baka sto smislise ovaj tako jednostavan a tako dobar i jedinstven przeni kolac.
Danas cu onaj najjednostavniji i najstariji recept bez kuhanih kumpira,ribanih jabuka ili jogurta,jer nase bake nisu imale ni jogurt,ni jabuku a ni kumpir...

SASTOJCI:


750 grama brasna-glatkogmalo soli5 zlica secera-ja stavim staubvanilija secer2 zlice suhog kvasca ili kocku svjezega koju napravite po uputi2 sake suvica/grozđica/1 dc travarice rakije2 zlice ulja mlake vode1,5 litru ulja za przenje PRIPREMA:

Prvo stavite brasno i to ne sve,oko 2/3,posolite,dodate secer promjesateu smijesu sad suvice i dobro ih sa brasnom izmjesatesad ide ili suhi kvasac ili napravljeni svjezi u kojeg dodamo rakiju i malo uljaako radimo sa suhim kvascem,stavimo ga u b…

Ljesnjak torta-cudo od jednog jaja

LJESNJAK TORTA

SASTOJCI:


Biskvit:

1 veliko jaje2 kapi extrakta od ljesnjaka2 velike jusne zlice seceravanilij secermalo praska za pecivo3 velike jusne zlice mljevenih przenih ljesnjaka1 velika jusna zlica brasnamalo soli Krema:
 1 litra mlijeka 6 velikih jusnih zlica brasna
8 velikih jusnih zlica secera sjemenke vanilije
 2-3 kapi extrakta ljesnjaka
 300 grama mljevenih przenih ljesnjaka
100 grama tamne cokolade ili cokolade za kuhanje
 250 grama masla ili margarina za kreme
 250 grama mljevenog secera-staub

SIRUP za biskvit

2 dcl vode
1 limun sok i kora
6 zlica secera

PRIPREMA:

Biskvit:
tuci cijelo jaje sa malo soli i secerom dok nedobijemo gustu kremu,dodato ostale sastojke a u brasno umijesati malo praska za pecivo.
Lagano sve promijesati i staviti peci na oko 180 stupnjeva u kalupu za tortu,oko 15 min!
Ohladiti i sve ostaviti u kalupu za torte il pak sacekamo da se dobro ohladi i razrezemo.moze obje opcije.

Krema:

Prvo kuhamo temeljnu bijelu kremu,sa mlijekom koje uskuhamo s sj…

rolat s cajnim koluticima

ROLAT SA CAJNIM KOLUTICIMA


 ---------------------------------------------- SASTOJCI: oko 25-30 kom. cajnih kolutica 2 dcl slatkog soka od narance/iscjedjena naranca zasecerena /ili juice 1 litra mlijeka 6 jusnih zlica gustina 10 jusnih zlica secera vanilija secer izribana korica narance 250 grama masla ili margarina za kolace malo soli 2 dcl vrhnja ta slag 100 grama cokolade za kuhanje malo sjeckanih badema.ljesnjaka ili oraha
 PRIPREMA:
 KREMA: -------------------------- ukuhati bijelu vanilij kremu od mlijeka,gustina.secera,vanilija secera i korice narance. znaci staviti mlijeko da uskuha,od litre oduzeti oko 2 dcl i u hladno mlijeko umijesati secer,gustin,vanilija secer i koricu narance. dobro smijesu gustina izmijesati a kd mlijeko uzavre,maknit s vatre iz uz stalno mijesanje dodati smijesu od gustina.Na laganoj vatri mjesati dok nedobijemo kremu koja se odvaja od posude. Kremu ohladiti U ohladjenu kremu dodati …